Четвъртък, 17 Август 2017, 22:25
Frognews
0| 5039 |28.07.2017

10-годишен провал на електронното здравеопазване установи Сметната палата

.
10-годишен провал на електронното здравеопазване установи одит на Сметната палата. Проверяващият орган даде на министъра на здравеопазването 20 препоръки, както и 7 на управителя на НЗОК като те трябва да се изпълнят до края на следващата година.

Сметната палата извърши одит на изпълнението „Електронно здравеопазване“ за периода от 01.01.2012 г. - 30.06.2016 г. Установено е, че въпреки че то е постоянен приоритет във всички правителствени програми и национални здравни стратегии, през последното десетилетие, България все още няма изградена интегрирана здравно-информационна система, която да осигурява необходимата информация за нуждите на управлението и на потребителите на здравни услуги, в т.ч. за изпълнение на ангажиментите на страната във връзка с трансграничния обмен на здравни данни. На фона на бързото развитие на електронното здравеопазване в другите европейски държави, обменът на данни в реално време между информационните системи и регистрите у нас продължава да бъде непостигнато предизвикателство.

 

Отговорност за управленските решения през одитирания период носят шестима министри на здравеопазването, петима управители на НЗОК и шестима директори на Националния център по обществено здраве и анализи.

 

В доклада на Сметната палата е записано, че цялостната организация на процеса по планиране и реализация на проектите за електронно здравеопазване и обществените поръчки е неефективна и се нуждае от съществено подобряване.

 

До края на одитирания период няма разработени и утвърдени национални здравно-информационни стандарти и медицинска документация, съответстващи на възможностите за електронна обработка и обмен на медицинска и здравна информация. Отделните информационните системи и регистри в здравеопазването не са интегрирани и обмен на данни в реално време между тях не се осъществява.

 

Почти 10 години след осъзнатата и стратегически декларирана необходимост не са създадени електронно направление, електронна рецепта и други софтуерни приложения за обмен на данни в реално време.

 

В заключение от Сметната палата посочват също, че резултатите от проведеното национално представително изследване на удовлетвореността на гражданите от реализацията на електронното здравеопазване потвърждават наличието на съществени пропуски в дейността на институциите.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. ”Във всяка къща-говедо”: Табели от соца вървят като топъл хляб, вижте най-търсените 0| 3017 |16.08.2017 . Мадан-градът с най-висока средна работна заплата преди 1989 г. 0| 3148 |15.08.2017 . Отиде си пазителят на българщината в Македония Панде Ефтимов 0| 3366 |14.08.2017 . Полша сложи СССР до Хитлер, Москва скочи като ужилена 48| 13517 |13.08.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах