Реклама / Ads
0| 8585 |01.04.2020 МИНАЛО

Актуално и днес: Когато Ла Скала отново отвори врати - войната свършва!

.
Когато Италия се пречупва под напора на фашистите през Втората световна война, изниква един огромен въпрос. Кое е това нещо в Италия, което трябва да се унищожи, за да се сломи духа на хората, съпротивляващи се на кафявата чума с всички сили?
 

Един офицер от СС, дипломирал се по история на изкуствата именно в Италия, казва: „Ла Скала. Трябва да разрушим Ла Скала. Така ще разрушим духа на тази страна. Ще я ударим право в сърцето.“

 

И точно така правят. Масирани, жестоки, адски бомбардировки над Милано с една цел – Ла Скала. Сриват я. Италия става поредното парче от фашисткия пъзел.

Когато войната свършва – при разруха, глад, недоимък, мизерия – първото нещо, което италианците правяг, е да възстановят театъра. Виждал съм това в документален филм. Деца, старци. Хора с по една ръка. Жени. Всички. С голи ръце разчистват руините.


.
Някога, когато учех в Италия, дядото на мой колега ми каза нещо, което винаги ще помня. Каза ми: „КОГАТО ЛА СКАЛА ОТНОВО ОТВОРИ ВРАТИ, НИЕ НАЙ-СЕТНЕ ПОВЯРВАХМЕ, ЧЕ ВОЙНАТА Е СВЪРШИЛА. Нашето сърце биеше отново.“

 

Не става дума изобщо за глад, недоимък и оцеляване. Става дума за това, че огато си "вторачен в корема си", нищо добро не те чака.

 

Видял съм две и двеста в тоя живот. Кой знае още какво има да видя. Правил съм какво ли не, за да си спестя парити за най-евтиният билет за опера. Да сикупя книга. Няма начин да повярвам, че видите ли, Нямането ни отдалечава от културата.

 

Не.

 

Съзнателното съсипване на образованието, съзнателното промиване на мозъци с чалга, брадъри и гнусотии, съзнателната липса на грижа за културата – това прави нещата толкова трагични в България.

 

Питал съм около пет милиона пъти, пак питам: Защо има 20% ДДС за книги, концерти , оперти спектакли? Защо? Мисля, че всички знаем защо.

 

И разберете: една страна, една нация не е магистрали, политици и риалити програми. А именно култура!

 

Пак ще се върна на любимата си опера и на нещо, което също много често разказвам.

В централното фойе на Ла Скала, по стените водещи към залата, има десет огромни маслени портрети. Изключително красиви, въздействащи портрети. На десет оперни певци , които в Ла Скала са преценили, че са ключови, определящи за историята и възхода на това изкуство, за неговата стойност и красота. десет портрета

 

Знаете ли колко от тези портрети са на БЪЛГАРСКИ ПЕВЦИ? Не предполагайте, ще ви кажа веднага – седем*. Седем от десет. В родината на операта. В светая светих на това изкуство.

 

Та, не става дума само за оцеляване. Защото така се оскотява. И защото дори в Библията е казано: с единия хляб не се живее. Нация, без културни потребности и натрупвания, е обречена. На много неща. Включително на глад.

 

* Портретите са на:

Борис Христов,
Николай Гуяров,
Гена Димитрова,
Никола Гюзелев,
Елена Николай,
Райна Кабаиванска
Надя Ковачева.

Другите три портрета са на:

Пласидо Доминго,
Мария Калас
Марио дел Монако.

Petko Stefanov


Petko Stefanov

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6339 |12.11.2017 Дъщерята на Жельо Желев: Бях в шок, когато баща ми стана президент . 1| 9278 |07.08.2017 Когато ВАЗ, ГАЗ и ЗАЗ бяха властелините на пътя . 13| 6956 |13.12.2016 Горбачов: Когато Съветският съюз се разпадна, САЩ потриваха доволно ръце . 2| 9432 |05.12.2016 Когато във всяка цигара по света имаше Български тютюн

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads