Реклама / Ads
1| 6754 |20.10.2017 МИНАЛО

Доналд Тръмп ще разсекрети документите за убийството на Кенеди

.
Доналд Тръмп
Американският президент Доналд Тръмп ще позволи дълго засекретяваните документи във връзка с убийството на 35-я американски президент Джон Кенеди да бъдат отворени.
 

Съобщението на държавния глава дойде след съобщения в медиите, че върху него е оказван натиск да запази в тайна досиетата, за да се запазят в тайна методи на разследване и предполагаеми източници.

 

В Туитър той написа, че с правото си като президент ще позволи те да бъдат публикувани, след като другата седмица изтича срокът за тяхното засекретяване от Националния архив на САЩ. Те трябва да станат достояние на обществеността в четвъртък, почти 54 години след убийството на Кенеди в Далас.

 

Голяма част от досиетата, свързани със смъртта на държавния глава, бяха публикувани след издаването на закон от 1992 г. на тогавашния президент Дорд Буш-старши. Той обаче предвиждаше друга част от тях да остане засекретена в Националния архив през следващите 25 години – срок, който изтича този месец.

 

През 1991 г. за покушението се заговори отново след излизането на филма на режисьора Оливър Стоун „Джей Еф Кей“, основаващ се на версия за правителствен заговор срещу президента. По това време е създадена и държавна комисия, която да проучи какви документи трябва да бъдат публикувани във връзка с „убийството на века“.

 

Джон Фицджералд Кенеди става 35-я президент на САЩ през 1960 г. Със своите 43 години той е и най-младият политик, заемал длъжността. Три години по-късно, на 22 ноември 1963 г., по време на посещение в град Далас, щата Тексас, той е застрелян. Според заключенията на правителствена комисия, сформирана след смъртта му, негов убиец е Лий Харви Осуълд, който е действал сам и не става въпрос за заговор.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6278 |09.09.2017 Разсекретиха данните за съветски жертви по време на Карибската криза през 60-те години на миналия век . 1| 13446 |22.06.2017 Русия разсекрети уникални документи за Великата отечествена война . 0| 7811 |14.06.2017 Доналд Тръмп става на 71 години

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads