Реклама / Ads
1| 7177 |27.12.2016 МИНАЛО

Фрогоко! 13 години от Черната Коледа в база ”Индия”

.
Кербало си е майката....
В Кербала няма място нито за сантименти, нито за излишни геройства. Който бе там, участва в една истинска война. И не може да не е такава, след като мирише на барут, стреля се, падат мини, взривяват се бомби. Кербало си беше майката. А след взрива на колата цистерана, тъпкана с еплозиви, в база ”Индия” в иракския град загинаха петима. Беше на Стефанов ден през 2003 г.
 
Загинаха капитан Георги Качорин, сержантите Антон Петров, Иван Инджов и картечарят редник Свилен Киров. Ден по-късно от раните си умира и старши-лейтенантът от специалните сили Николай Саръев.


На каската на този войник пише, че винаги ще помни загиналите в Кербала бойни другари!

Тежко ранени са 27 рейнджъри, общо 70 са пострадалите. Първоначалната версия е, че терористите-камикадзета, управлявали камиона-бомба са застреляни от българските снайперисти на 150 метра от лагера, въпреки това обаче колата бомба спира буквално в оградата на базата и се взривява.

Десет години след смъртта на петима български военни в Ирак, министерството разсекрети доклада от проверката за атаката. От него става ясно, че българската база не е била добре подготвена и са допуснати много грешки. Убити са петима български военнослужещи, а 27 други са ранени.

Смущаващ е фактът, че състоянието на оборудването и загражданията са били инспектирани месец преди инцидента от комисия. Полското командване е оценило нивото на сигурността на българската база на 85 процента. Въпреки това са констатирани недостатъци, част от които са съществена предпоставка за трагичните събития.

Констатират се слабости в координирането на действията между щаба на полската бригада и българския пехотен батальон. Недостатъчния брой огради и заграждания за затваряне на постъпите към базата", каза министър Найденов. Не са отчетени огневите възможности на оръжията. От Генералния щаб на българската армия са получени указания за допълнителни бетонни блокове и е направена заявка до командването на бригадата.

Поради ограничени възможности за доставка са били поставени само телени заграждения и е бил устроен ров. Не са предвидени и позиции на гранатохвъргачките, като основно средство за унищожаване на приближаващи се към лагера транспортни средства. Може да бъде направена и констатацията, че това са пропуски и на българския командир", допълва той. Въпреки това виновни не са открити.

Не се намира виновно поведение в никое длъжностно лице, на което да бъде вменена дисциплинарна отговорност по случая. Данните от проверката са били предадени и на държавното обвинение, но и то не е посочило виновни за допускането на трагедията.

Няма виновни до ден днешен.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5245 |05.05.2016 Сергей Станишев навърши 50 години . 9| 6932 |26.04.2015 29 години от ядрената катастрофа в Чернобил . 71| 10907 |21.06.2014 Цветан Василев: Създал съм се сам, с Доган съм се виждал 2-3 пъти за 15 години

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads