Реклама / Ads
0| 16201 |12.04.2016 МИНАЛО

ФРОГОКО: Малко известно за Гагарин след 55 г. от полета в Космоса

.
Юрий Гагарин
На 12 април 1961 г. човек за първи път полетя в Космоса. Това бе съветският космонавт Юрий Гагарин. Фрог събра няколко по-малко известни факти и истории за полета му около Земята от "Ну поехали" през снимката с Корольов до закуската с Елизабет Втора в Бъкингамския дворец. На 12 април честваме Международния ден на авиацията и космонавтиката.
 
Двама, а не един, са били дубльорите на Юрий Гагарин. Единият от тях е известният Герман Титов, а другият е Григорий Нелюбов. За разлика от първите двама, той не слагал сакафандър, но бил готов по всяко време да излети в Космоса. Съдбата на втория дубльор била трагична. Малко след полита на Гагарин той бил изключен от редовете на отряда нна космонавтите за нарушение на дисциплината, а малко по-късно загинал при нещастен случай...



Два дни преди полета Гагарин написал прощално писмо до съпругата си. Никой не давал гаранция, че той ще се върни жив и издрав на земята. Това писмо  жена му  Валентина Ивановна не прочела по време на полета, а чак след като Гагарин се върнал на земята.

Полетът на Восток-1 преминава само и напълно в автоматичен режим. Никой не гарантирал, че Гагарин  ще съхрани работоспособност в условия на несъвместимост. Иначе първият космонавт знаел специален код, с помощта на който е можел да активизира ръчното управление на кораба.

Преди старта били написани три  слова-обръщения на първия космонавт към съветския народ. Едното за Гагарин, а другите за двамата дубльори – Титов и Нелюбов. Имало и три текста на информация на ТАСС за първия полет в Космоса -  при успешен полет, в случай на загубване и търсене на космонавта в Космоса и при катастрофа.

Преди самия полет възникнал инцидент: при проверка на херметичността на датчика на люка не бил подаден необходимия сигнал. Тогава екипът на конструктура Олег Ивановски действал като механиците на сегашната «Формула 1". За минути те развинтили  тридесетина гайки около датчика.  Той бил поправен и полетът стартирал навреме.

По време на финалната фаза на полета Гагарин се обърнал към другарите си с една фраза, която дълто време била крита от обществеността. Той казал: «Аз изгарям, прощавайте, другари!»...
Защо казал това Гагарин? Защото никой нямал представа, как космическият кораб ще премине през плътните слоеве на антомосферата при спукането към земята. Затова  Гагарин, виждайки в илюминатора бущуващият пламък, предположил че космическият кораб се е запалил и че ще изгори в него. А всъщност триенето на обшивката на космическия кораб с атмосферата  е нещо съвсем нормално. Днес космонавтите се възхищават на това ярко зрелище, което първи видял Гагарин.

Известната фотография, на която Гагарин разговаря с главния конструктор Сергей Корольов, е имитация. Снимката е правена по-късно. В момента на реалния старт на организаторите не им е било до снимки за историята. Чак по-късно Гагарин и Корольов повторили известните преди полета думи и ги снимали.

На космическите кораби «Восток»  не е било  предвидено приземяване на космонавтите  със спускаем апарат. На височита около 1500 м. пилотът катапултирал. Причината била в това, че на «Восток» нямало двигатели за безопасно приземяване. Освен това специалистите се опасявали от «заваряване» на люка от високата температура в плътните слоеве на атмосферата.

Бурно обсъждан бил въпросът за надписа «СССР» на шлема на Гагарин. Пролемът е в това, че през последните години надписът при изображение  на шлема на Гагарин изчезва. По думите на  летеца изпитател Марк Галай, този надпис се появил в последния момент преди полета.  Двадесетина минути пред старта си спомнили за шпионския полет на американеца Паурс и решили на шлема да сложат надпис «СССР», за да не сбъркат Гагарин с шпионин.

Не било такова мнението на хората от завод «Звезда», където били направени сакафандрите. Според тях надписът «СССР» бил готов още при изработката на скафандъра и това направил работник ,чиято фамилия е Давидянц.

При посещението си въэв Великобритания месеци след полета Юрий Гагарин закусил «по гагарински» с Елизабет II.
 
Гагарин в Англия

Космонавтът бил на във Великобритания от 11 до 15  юли 1961г. по покана на синдикатите, но бил посрещнат и от кралица Елизабет Втора в Бъкингамския дворец. Участници в срещата си спомнят закуската на Гагарин с нейно величество. Всички лордове гледали в ръцете на космонавта, за да видят как той ще ползва многобройните прибори. Тогава Гагарин казал: "Хайде да закусваме по руски!”. Взел най-голямата лъжица и си сложил салата в купата. Тогава кралица предложила: „Дайте да закусваме по гагарински” и също взела голямата лъжица. Така ли е било?

Един от най-големите кратери ва Луната носи името на Юрий Гагарин. Интересно е, че Гагарин бил вярващ християнин, който настоявал за възстановяване на храма на Христос Спасителя.

 Знаменитите гагарински думи "Ну поехали" твърдят, че е цитат от Дикенс. Така казал папагалът на котката, когато го изтеглила от клетката.
 
И дoceгa ce ĸoмeнтиpaт paзлични вepcии зa гибeлтa нa пъpвия в cвeтa ĸocмoнaвт Юpий Гaгapин. Haй-вълнyвaщaтa oт тяx e тaзи, cпopeд ĸoятo Гaгapин и Cepьoгин нe ca ce paзбили c yчeбния peaĸтивeн caмoлeт УTИ MиГ-15 нa 27 мapт 1968 г., a 18 дни пo-paнo пo вpeмe нa пoлeт oĸoлo Лyнaтa. Toгава oĸoлo лyннaта opбитa дeйcтвитeлнo e билa изпpaтeнa „Coндa-4?, нo тя, cпopeд oфициaлнaтa инфopмaция, e билa бeзпилoтнa. He e ycпялa дa изпълни зaдaчитe cи. Любитeлитe нa зaгaдĸитe и ĸoнcпиpaциитe твъpдят: дoĸoлĸoтo e билo нeвъзмoжнo дa ce пpиĸpиe гибeлтa нa Πъpвия ĸocмoнaвт, ce нaлoжилo дa инcцeниpaт aвapия нa caмoлeт, ĸoйтo бил пилoтиpлaн oт двaмa лeтци-изпитaтeли, и oт ĸoйтo ĸaтaпyлтиpaли oт нeгo, нo мнoгo ĸъcнo – мaлĸo пpeди paзбивaнeтo мy нa зeмятa. Πpeз oнeзи вpeмeнa нa тoтaлнo cĸpивaнe нa иcтинaтa и мaнипyлиpaнe нa oбщecтвeнoтo мнeниe нaиcтинa вcичĸи вepcии ca възмoжни дo дoĸaзвaнe нa пpoтивнoтo.

Oĸoлo внeзaпнaтa гибeл нa Гaгapин ce нaбъpĸвa и имeтo нa бългapcĸaтa пpopoчицa Baнгa. Oщe пpeди 10 нoeвмpи ce гoвopeшe, чe ĸoгaтo я пoпитaли ĸaĸ e зaгинaл Гaгapин, тя ĸaзaлa: „Toй нe зaгинa. Te cи гo взexa“. Koгaтo oбaчe зaпoчнaли дa я paзпитвaт зa пoдpoбнocти, тя нищo пoвeчe нe ĸaзaлa и тaĸa и нe cтaнaлo яcнo, ĸoи ca тeзи „Te“ и зaщo и ĸъдe ca cи гo взeли.

По материали от руските медии
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6996 |18.09.2015 София за малко да стане пристанище при социализма? . 7| 7226 |27.08.2013 Звезда на Славия потъва вдън земя малко след 9.IX.1944 . 0| 7350 |29.10.2012 Малко граждани почетоха Яворов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads