Реклама / Ads
2| 6816 |25.11.2017 МИНАЛО

Куба почете паметта на Фидел Кастро

.
Фидел Кастро
Куба днес почете скромно паметта на Фидел Кастро една година след кончината му, обърнала вече поглед към историческия преход, който ще сложи край на шест десетилетия управление на братята Кастро, предаде Франс прес. По-малкият му брат Раул Кастро обяви, че в края на февруари 2018 година ще предаде властта на ръководител от новото поколение.
 
Фидел Кастро почина преди една година на 90-годишна възраст. Не е планирана никаква масова церемония в памет на тази бележита фигура от Студената война. В Хавана тази вечер ще има бдение пред университета. Властите не са потвърдили дали в него ще участва Раул Кастро заради очакваното му посещение в Сантяго де Куба, в югоизточната част на острова, където е положен прахът на по-големия му брат.

От една седмица в цялата страна се организират политически и културни събития, за да се отбележи годишнината от "физическата смърт" на бащата на кубинската революция. Тази официална терминология цели да покаже, че макар да не е сред живите, той присъства в умовете на поколения кубинци, които са познавали само него, отбелязва АФП. Навсякъде в страната, макар да няма нито една негова статуя, нито една улица на негово име, както самият той е пожелал, през последните дни могат да се видят пана и надписи по стените, които гласят "Да живее Фидел" и "Ние сме Фидел".

Държавното радио и обществената телевизия излъчват новия хим в негова възхвала "Лаври и маслина", изпълняван от популярния кубински певец Раул Торес. Тази сутрин официалните печатни издания публикуваха на първа страница черно-бели големи портрети на Фидел Кастро. "Почти всичко, което имаме, го дължим на него, на неговите идеали", развълнуван казва пред АФП 24-годишният студент по медицина Пабло Самора.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4787 |10.10.2017 Освобождаваме Христо Стоичков като почетен български консул в Барселона . 0| 4795 |10.09.2017 В Русокастро откриха икона от слонова кост, датираща от 10 век . 0| 3988 |18.08.2017 Хиляди се събраха в Барселона, за да почетат паметта на жертвите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads