Реклама / Ads
3| 5511 |18.02.2016 МИНАЛО

Лех Валенса отхвърли нови обвинения за агентурно минало

.
Лех Валенса
Създателят на профсъюза "Солидарност" Лех Валенса, който спечели международно признание с ролята си в свалянето на комунистическия режим, обяви, че ще се защитава сам срещу нови обвинения в сътрудничество с тайните служби от времето на социализма, предаде "Ройтерс".
 
Държавният исторически институт на Полша потвърди автентичността на някои от документите, предоставени от вдовицата на вътрешен министър от ерата на комунизма. Те намекват, че бившият лидер на "Солидарност" е бил информатор на тайните служби през 70-те години на миналия век.

"Личното досие съдържа плик с написан на ръка документ за ангажимент за съдействие на тайните служби, подписан с: Лех Валенса "Болек", обяви говорител на института.

След тези информации Лех Валенса незабавно заяви, че не е подписвал подобен документ, и предположи, че той е бил фалшифициран. "Ще го докажа в съда", написа активистът в блог.

Вицепремиерът Матеуш Моравиецки по-рано тази седмица каза: "Разбира се че Лех Валенса има агентурно минало. От 27 години не просто го подозирам, но съм почти убеден в това."

Преди години Валенса призна, че се е ангажирал писмено да бъде информатор на тайните служби, но настоя, че никога не им е предоставял информация. През 2000 г. специализиран съд го оневини, като подчерта, че няма доказателства за сътрудничество.

Институтът за национална памет е близък до управляващата партия "Право и справедливост". Новите обвинения срещу Валенса идват едва 2 месеца след като той заяви, че властите се опитват да подкопаят демокрацията в страната още от спечелването на изборите през октомври.

Лидерът на "Право и справедливост" Ярослав Качински е бил в редиците на "Солидарност", но отдавна е в конфликт с Валенса. Враждата помежду им датира от 1990 г., когато наскоро избраният за президент Валенса освобождава Качински и брат му Лех (загинал в самолетната катастрофа край Смоленск) от постовете. Оттогава лидерът на управляващата сега партия твърди, че Валенса е бил агент.

Напрежението нарасна, след като отличеният с Нобелова награда за мир активист призова през декември за предсрочни избори, за да се елиминира заплахата за демокрацията в страната, олицетворявана от "Право и справедливост".

Краят на комунистическия режим в Полша дойде през 1989 г. Валенса бе държавен глава в периода 1990 - 1995 г.,а през 2004 г. страната бе приета в ЕС.

Миналия месец Брюксел започна безпрецедентно разследване за това дали страната е нарушила правилата на ЕС с въвеждането на спорно законодателство, даващо на властта контрол над медиите и конституционния съд.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 9414 |24.09.2015 Ексхумираха Романови - Николай II и императрица Александра . 17| 8880 |17.04.2015 „Първостроителите на българската държавност“ нови сведения за І-те български владетели . 38| 7171 |01.04.2015 Руснаците боготворят Йосиф Висарионович! . 6| 10904 |24.02.2015 Смитсъновият институт унищожил в началото на 1900 г. хиляди гигантски човешки скелети

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads