Реклама / Ads
4| 5498 |07.12.2014 МИНАЛО

Министър Лукарски поведе шествие за 25 г. СДС

.
Лукарски празнува 25 г. СДС
25 години от основаването на Съюза на демократичните сили отбелязаха с тържество на "Раковски" №134 симпатизанти, активисти, ръководството на партията и бивши кадри на десницата. Под надслов "25 години по сините стъпки" събитието стартира още в 12:00 часа на пл. "Славейков" в центъра на София, откъдето председателят на СДС и министър на икономиката Божидар Лукарски поведе шествие към централата на партията.
 

По маршрута на шествието предварително бяха залепени сини стъпки, които отведоха Лукарски и няколко десетки сини активисти до ул. "Раковски" №134. Пред централата на СДС бе изградена сцена, на която музиканти забавляваха гостите на юбилея с култови песни от началото на демократичните промени в България. Пред гостите на юбилея кратко слово държаха Петър Стоянов, президент 1997-2002 година, и председателя на СДС Божидар Лукарски. Веднага след обръщенията им пред медии и гости изгря новия голям плакат в чест на юбилея, който ще краси фасадата на сградата, съобщи БГНЕС.

Създаването на СДС и първите многомилионни митинги са най-романтичната част от българския преход, обяви Петър Стоянов. Това е била онази част от историята на прехода, в която е имало очаквания, надежди и илюзии, припомни той. "Остаряхме заедно със СДС, но никога не напуснахме СДС", поздрави той част от сините симпатизанти. Петър Стоянов подчерта, че в началото в СДС са членували както истински антикомунисти, така и ориентирани хора към марксизма или бивши членове на БКП, които по този начин са изразили своето несъгласие с режима на Тодор Живков.

"През годините СДС избистри своята идеология, заедно плакахме и се радвахме на победите и загубите. Днес остават поуките", каза Стоянов. Той разказа, след успехът на Реформаторския блок се е чул със свои приятели, които през годините са се разделили в ДСБ, ДБГ и други. "Днес най-после сме заедно - защо трябваше да ги ядеш тези жаби през последните години, защото трябваше да се цепим, ругаем и да отправяме хули? Това е смисълът от празнуването днес - да извлечем поуки, за да бъдем по-сили", емоционално заяви Стоянов.

С уговорката, че след Стоянов се говори трудно, председателят на СДС Божидар Лукарски отчете, че четвърт век СДС е символ на промяната, реформите и демокрацията. "Винаги сме били и ще продължим да защитаваме изконните ценности - демократичност, свобода на словото и избора, равноправие", каза той. 25 години СДС се променяше, но остана вярна на тези принципи, категоричен бе той.

След официалната част на улицата събитието се пренесе на шестия етаж на сградата, където бе разрязана торта, а кратко обръщение направиха председателят на ДБГ Меглена Кунева и на НПСД Корман Исмаилов. Поздравителен адрес бе изчетен от името на премиера Бойко Борисов и председателя на ЕНП Жозеф Дол.

Моята увереност за страната е свързана със СДС, заяви в поздравленията си Меглена Кунева. Лидерът на ДБГ си спомни за плакат от началото на 90-те, изобразяващ малко дете и надпис "вярвам ви" и обяви, че днес "много вярва" на СДС, на създателите на партията и на хората, били част от развитието й.

В душите и идеите си всички сме седесари, каза от своя страна Корман Исмаилов, който си спомни началото на прехода и своето участие в протести и публични мероприятия. Тогава бяхме ученици, бунтувахме се срещу реформите и гледахме по телевизията за онова, голямата част от което днес живеем, каза той. 25 години все пак явно не стигат, пътят още е пред нас и ни предстои много работа, отчете той.

България още е далеч от това, за което мечтаехме - не се отказвайте, защото няма кой да го направи, призова и президентът на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев, който също бе гост на юбилея.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 7751 |06.12.2014 Вапцаров си играл с пистолета на Яворов . 0| 7590 |05.12.2014 Какво вечеряли големите диктатори? . 6| 6667 |04.12.2014 Коко Шанел била агент на Хитлер . 2| 7063 |02.12.2014 Кога се е появила каба гайдата?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads