Реклама / Ads
6| 11966 |29.06.2012 МИНАЛО

Те наричат Хитлер демократ

.
Знаете ли къде Хитлер и Хонекер са смятани за демократи, а Берлинската стена - за построена от американците? Отговорът ще ви изненада - в главите на много млади германци. Тъжно, но факт.
 

Диктатура или демокрация представлява националсоциализмът в Германия? А ГДР? Много млади хора в Германия днес имат проблеми не само да отговорят правилно на тези въпроси, но и като цяло да направят разлика между диктатура и демокрация. Показва го недвусмислено проучване на Свободния технически университет в Берлин.

Едва всеки втори анкетиран ученик е сигурен, че националсоциалистическият режим в Германия представлява диктатура. Всеки трети е убеден, че правителството на бившата ГДР е резултат от провеждането на честни и свободни избори. Мнозина не са в състояние да определят характера на двете системи, но са категорични, че не са диктатури. Това говори за много ниска политическа култура и слаби познания по история, казва ръководителят на научния екип проф. Клаус Шрьодер.

По поръчка на германското правителство са били анкетирани 7 500 ученици от 9-ти и 10-ти клас в 5 германски провинции - Баден-Вюртемберг, Бавария, Северен Рейн-Вестфалия, Саксония-Анхалт и Тюрингия. Въпросите са били подбрани така, че да покажат нивото на познания сред учениците за националсоциалистическия режим в Германия, за бившата ГДР и за Федералната република преди и след Обединението.

Ако донякъде може да има извинение за събитията, на които днешните ученици не са съвременици, то е непростимо смайващото им незнание относно елементарни неща от съвремието. Така например само половината от анкетираните са потвърдили, че Федерална република Германия днес е демократична държава, в която се провеждат честни и свободни избори.

Да формулираме и първия от основните изводи от изследването: Категорично те не разбират или имат неутрално мнение за националсоциализма, което от гледна точка на престъпленията, извършени в онзи периода, е доста обезпокоителен резултат. За изненада на експертите се оказва, че децата от емигрантски семейства имат доста по-добро мнение за нацистка Германия, отколкото отколкото техните германски връстници. Една от причините за това може да се корени във факта, че в семейства с поне един родител чужденец познанията по история на Германия са по-слаби.

Клишетата се раждат от липса на познания

Щом Хитлер е демократ, може би Меркел е диктатор?

Като слабост на учебния процес се посочва това, че много често преподаваният материал за дадено историческо събитие се разминава по време с посещението на съответното историческо място - например музеят на Щази в Берлин, мемориалът на избитите евреи в Европа или някой бивш концентрационен лагер. Когато те посетят съответния обект примерно два месеца по-късно, то тази разходка се превръща по-скоро в информационна тежест, вместо в нещо, което затвърждава знанията им за историческото събитие.

И още един важен извод от проучването: категорично учениците предпочитат по-либералните форми на учебен процес. Те са посочили, че индивидуалната свобода е може би най-важната за тях. И още един от изводите на учените - учебният процес в германските училища трябва да обхваща по-последователно и по-пълно материята за свободните и демократични форми на управление. А също и това, че липсата на задълбочени исторически познания способстват разпространението на клишета и предразсъдъци.

Е. Лилов
Дйоче Веле
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 115| 28150 |19.06.2012 Георги Димитров – българин със световни измерения . 28| 12635 |12.06.2012 Денят на Русия и Изпъденият марш на Дядо Вазов . 116| 36895 |05.06.2012 Българите и българският Цар са истинските спасители на българските евреи . 1| 22373 |22.05.2012 България – земетръси ни клатят от векове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads