Реклама / Ads
0| 5651 |06.05.2019 МИНАЛО

Орденът „За храброст“ единствен оцелява до наши дни

.
Орденът „За храброст“ е единственият оцелял от времето на създаването си през 1880 г. до наши дни. Този факт, при цялата ни променлива политическа, а оттам и ценностна, система, би трябвало да предизвиква учудване, ако не отчитаме факта, че за да бъде връчен на някого се изисква задължителен изключителен героизъм на бойното поле – спасен живот или пленено вражеско знаме.
 

А е знайно, че нашата история е изпълнена с геройства и бойни подвизи.

Ако се върнем назад във времето, то учредяването на ордена съвсем не се оказва лесно, защото още в Търновската конституция е записано: „Чл. 58. Титли за благородство и за други отличия, също и ордени не могат да съществуват в Българското Княжество.

 

Понятно е, че поради липсата на традиции у нас, за направата му се използват най-популярните за времето си ордени в Европа. Още по време на първото си посещение в чужбина в качеството му на български княз, през май 1879 г., той се консултира със специалиста по отличията в австрийската армия Фридрих Хайер фон Розенфелд, който през 1909 г. ще направи и ордена „Свети Кирил и Методий“ по поръка на вече цар Фердинанд.

 

За да изпълни указа на Александър Батенберг обаче, австриецът прави няколко варианта на първия български орден, като при това и времето го притиска. По повод на втората годишнина от подписването на Санстефанския мирен договор и 25-годишнината от възкачването на престола на руския император Александър II младият български княз е официален негов гост. А на приема той трябва да се яви със знаците на български орден.

 

Батенберг лично разглежда всички проекти и накрая се спира на онзи, който съчетава в себе си две от най-популярните за времето си воински отличия. Единият орден е „За военна заслуга“, съществувал до 1866 г. във великото херцогство Хесен, а другият е руският „Св. Георги“, учреден още през 1808 г. и далеч по-известен като Георгиевски кръст. Защо Батенберг използва тези два ордена е разбираемо – баща му е принц Александър фон Хесен-Дармщат, а майка му – полската графиня Юлия фон Хауке, но и руска придворна дама на император Александър II.

 

Заради участието си в Руско-турската война в отряда на генерал Гурко бъдещият български княз е награден именно с Георгиевски кръст, а хесенския медал избира заради аристократичното си родословие. От руското отличие той взема и правилата за връчването му и по негово нареждане българското военно министерство официално моли за изпращане на статута на ордена от Санкт Петербург. В българския вариант е записано: „Знакът на тоя орден да служи пред светът в всички времена като доказателство за Милостивото Наше благоволение към военната служба и добро поведение“. Според статута, определен от княз Батенберг орденът има 4 степени за офицери и един „особен знак за отличие, установен за награда на нижните военни чинове“. През декември 1885 г. и двете степени на войнишкия знак по подобие на руския Георгиевски кръст са увеличени на 4.

 

Разделение претърпяват през 1886 г. и първата, а в началото на Първата световна война – и третата, и четвъртата офицерски степени на ордена, като са разделени на два класа. Така видовете отличия стават общо 11 – 7 за офицерите и 4 за войниците.

Най-висшата степен на ордена е Велик кръст "За храброст" I ст. 2000г.

 

Той е привилегия на българския княз, който е и негов Велик магистър. С първа степен е наградено и Самарското знаме по повод третата годишнина от героичните боеве край Стара Загора от 31 юли 1877 г. През 1946 г. също с тази степен е наградено и знамето на Народното военно училище „Васил Левски“, което тогава е в София, а от 1958 г. във Велико Търново.

 

Първите храбреци, наградени със „За храброст“ са 33-има руски офицери и опълченци. Това става в Деня на ордена, който е определен на 29 април по нов стил. След това идва ред на генерали, офицери, дори и на санитари и медицински лица, за които тогава е отредена специална IV степен на отличието. През годините орденът се е печатал първоначално в Русия, а след това в Австро-Унгария, Германия, а след 9 септември и в българския монетен двор. Разбира се, в отделните си емисии е претърпявал и промени във външния вид. Първата е през 1915 г., след това в 1917 и 1941. Най-значимата промяна е след 9 септември 1944 г. Лъвът вече е без корона, а самата корона, свързваща кръста и лентата, е заменена с венец. През 1950 г. се прави новата система от ордени и медали, вече на Народна република България. В нея единствен „За храброст“ запазва мястото си от старите ордени.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5556 |04.05.2019 Отбелязваме 116 г. от гибелта на Гоце Делчев . 13| 13041 |01.05.2019 Хитлеристи и Сталин пият заедно на Първи май в Кремъл . 0| 9458 |30.04.2019 Хвърковатата чета на Бенковски . 1| 5141 |28.04.2019 Хореограф: Християнството е религия на сърцето

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads