Реклама / Ads
0| 5732 |04.10.2015 МИНАЛО

Правят паметник на химна „Велик, е нашият войник”

.
Велик е нашият войник
В Казанлък бе учреден Инициативен комитет за изграждане на паметна плоча на химна на 23-ти Пехотен шипченски полк „Велик, е нашият войник”. За негов председател бе избран проф. Генчо Начев.
 
През януари 2014 година по идея на кмета на община Казанлък Галина Стоянова бе създаден комитет „23-ти Пехотен шипченски полк”. Целта на този комитет бе да отбележи 100 години от началото на Първата световна война и участието в нея на 23-ти Пехотен шипченски полк. Учредители са членовете на военно-патриотичните съюзи и други родолюбиви организации.

Учредяването на комитета за създаване на паметна плоча на химна на 23-ти Пехотен шипченски полк е част от инициативите в отбелязването на 100 от включването на България в Първата световна война. По време на срещата тази вечер в Казанлък бяха припомнени онези паметни събития, когато полкът провежда своето първо войнско сражение и бележи началото на своето героично участие в Първата световна война.
Генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов, председател на СОСЗР приветства създаването на Инициативния комитет и обяви решението, с което за почетен член на Съюза бе обявен проф. Генчо Начев, а с почетна грамота бе удостоен офицерът от запаса Красимир Узунов.

За химн на Българската армия „Влик, е нашият войник” е обявен със заповед на министъра на отбраната Бойно Ноев на 21 май 2001 г. по предложение на тогавашния началник на ГЩ на БА генерал Михо Михов.

Оригиналният текст на фимна

Великъ е нашиятъ войникъ!

Великъ, великъ, великъ!

Измокренъ, гладенъ, уморенъ,

безъ отдихъ би се день и нощь,

бърдата цепи разяренъ

съ страшния си викъ „На ножъ!“.

Отъ Китка литна въ единъ мигъ,

прѣцапа Тимока дълбокъ,
при Равна, Вина, Лѣсковикъ,

черта му пѫть самиятъ Богъ.

При Маврово, заровенъ в снѣгъ,

съ рѫцѣ прѣмръзнали се би,

въ Ботумъ отвори пѫть за Дринъ,

прокуди врага до единъ!

И пакъ спокоенъ, мълчаливъ,

при Охридъ днесъ той стои

и чака новъ врагъ да срази

съ страшния си викъ „На ножъ!“
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 73| 11870 |02.05.2015 Вдигнаха паметник на славния ген. Жуков в центъра на Стрелча . 8| 7587 |02.04.2015 Как цигани си взеха партизански паметник във Велинград!? . 8| 5498 |08.01.2015 Война за паметник между червени и гербери в Сливен . 12| 6458 |16.12.2014 Авторът на "1300 години България": Паметникът не е госпожица за харесване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads