Неделя, 25 Юни 2017, 03:14
Frognews
3| 4174 |19.05.2016

Превравратът на 19 май разпуска парламента и партиите

.
На 19 май 1934 г. в България е извършен държавен преврат, който сваля от власт слабото коалиционно правителство на Народния блок и дава управлението на представители на Военния съюз и политическия кръг “Звено”. Главни организатори на преврата са Дамян Велчев, ген. Пенчо Златев и Кимон Георгиев, а “мозъкът” е кръгът “Звено”, който е създаден в края на 20-те години.
Това е една малобройна организация от високо образовани интелектуалци, бивши офицери и малцина политици. Звенарите презират термина партия. Те се смятат за елитарен кръг, в който политическите идеологии и модерни учения се разискват на високо ниво и проповядват авторитарни и тоталитарни идеи, заети от италианския и отчасти от германския фашизъм. През нощта на 18 срещу 19 май, възползвайки се от противоречията в Народния блок, съставен от демократи, земеделци, либерали и радикали, както и от подадената оставка от премиера Никола Мушанов, превратаджиите взимат властта. Смяната е извършена бързо, безшумно и без кръв.

Цар Борис III дава вид, че не одобрява намесата на военните и армията в политическия живот, но не може да ги спре. Сутринта той подписва указ за назначаване на ново правителство, което е оглавено от Кимон Георгиев. В кабинета влизат главно представители на Военния съюз и “Звено”, а само трима от министрите са политически фигури. Програмата на новото правителство копира като фразеология модела на на Мусолини. Превратът е представен като революция, която ще разруши ретроградната политическа система и ще постави основите на нова ера, в която на мястото на теснопартийния класов егоизъм ще се установи управление в името и в интерес на цялата нация. Най-важни са държавата и изпълнителната власт, които трябва да дирижират икономиката, а властта трябва да бъде в ръцете на компетентни представители на политическия елит.

Деветнайсетомайците веднага се заемат да рушат съществуващата система - разпускат Народното събрание, забраняват всички политически партии и организации, премахват свободата на словото и сдружаването, въвеждат цензура, налагат монополи на спирта, солта, петрола и тютюна и др. Провежда се териториално-административна реформа, като шестнадесетте окръга са преобразувани в седем области, а 2500 селски общини ги уедряват в 800. Започва мащабна чистка в държавния апарат.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Селата със забавни имена 0| 2387 |24.06.2017 . Багери унищожиха едни от най-древните артефакти на Пловдив 1| 3929 |23.06.2017 . Русия разсекрети уникални документи за Великата отечествена война 1| 5220 |22.06.2017 . Старчев за паметника пред НДК: Обиден съм, издигнат е в името на България! 8| 4424 |22.06.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах