Сряда, 18 Октомври 2017, 14:06
Frognews
11| 5853 |17.05.2016

”Родопски хайдути” скочиха срещу ”възротиделка на помашките традиции”

.
Сдружение „Родопски хайдути“, известно с множество патриотични прояви , както в Родопите, така и в цялата страна, насочени към съхраняването на националната история и българското самосъзнание излезе с открито писмо срещу дейността на Магдалена Заимова. Хайдутите се обявяват срещу нейната дейност, която според тях е протурска, напоследък е насочена към децата в региона на Смолян.
Ето откритото писмо на Сдружението, публикувано в смолянския BGVESTINET без редактнорска намеса:

" От кога Магдалена Заимова е Медиха и дали турският език ще стане роден за българите мохамедани ?

„Където и да се говори нашият гласов фланг – турският език – това място за нас е нашата Родина”, заяви заместник-председателят по външнополитическите въпроси на турската Партията на националистическото действие Едип Семих Ялчък, при учредяването на политическа партия ДОСТ на 10 –ти април в НДК. По темата се изписа много, но и много бе премълчано.

Наистина български политици са правили подобни изказвания по отношение на българските задгранични общности. Но да си зададем въпроса- знаят ли българите мохамедани турски език? Отговорът на този въпрос е категоричен – не! Въпреки това, някои политици от южната ни съседка имат огромното желание това да се промени. От цялостното поведение и множеството публични изказвания на г-жа Магдалена Заимова , все повече се избистря истинската същност на подетите „безобидни“ инициативи. А именно- неистовия стремеж българите мохамедани да научат турски език и заедно с религиозния фактор, по аналог на събратята ни в северна Гърция, да се причислят към турската общност .

По пътя на логиката въпросната госпожа бе сред учредителите на ДОСТ. Интересен е фактът, че не става дума за изучаване на турски език, в което няма нищо лошо и нередно , а за говорене. За тази цел от години г-жа Заимова организира курсове , безплатни за участниците , но щедро финансирани от турски организации. Много от хората в гр. Смолян се питат, от къде и защо се финансира лъскавия офис, с който разполага представляваната от нея организация и тя в частност? Доскоро във въпросното помещение се провеждаха курсове за възрастни, но успех нямаше. От друга страна, тези участници получиха безплатна екскурзия в Турция. Както наскоро стана ясно от публикация във вестник „Отзвук“ , г-жа Заимова вече се е насочила върху нищо не подозиращите деца на Родопите . Този път по програма „Мевляна“ .

Явно мисията й е насочена вече конкретно към гр. Смолян, следвайки логиката на зам.-председателя на партията на турските националисти Едип Семих Ялчък.

Като отговорни и будни граждани ние искаме да разберем истината за проекта „Мевляна“? И дали на поредната безплатна екскурзия в Турция, на децата няма да бъде „пояснявано“ , че техният майчин език е друг, различен от българския !?

Бих желал г-жа Заимова да попита съселяните си от с.Мугла, кога в тяхното село се е говорило на турски език ? И отговора ще бъде ясен – никога !"

Това е становището на Сдружението "Родопски хайдути", изразено в отворено писмо до медиите в Смолян, относно дейността на Заимова, която е бивш ръководен кадър на ДПС, но беше изключена от партията след скандал през 2011г.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Музеят на авиацията в Крумово отваря врати за празника 0| 2476 |16.10.2017 . 104 г. от кървавата история на тракийските бежанци 4| 4910 |08.10.2017 . Юрген Рот пред Фрог: В България всичко става ”Just for show” 1| 6670 |29.09.2017 . Отварят за граждани залата, в която бай Тошо беше свален от власт 1| 4553 |29.09.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах