Реклама / Ads
26| 9631 |06.09.2018 МИНАЛО

Съединението-133 години, откакто „Лудите глави“ пренебрегнаха диктата на Великите сили

.
Този ден го дължим на „Лудите глави“, отказали да се примирят с диктата на Великите сили, съхранили духа на национално-освободителното движение и въплатили светлия идеал за единна България. Величието на техният пример ни кара гузно да сведем поглед в омерзеното си настояще.
 

Оцелелите апостоли от Априлското въстание отново застават начело на народния ентусиазъм и ни завещават  една свободна България, която ние днес не можем да опазим нито чиста, нито свята пред Великите сили!

 

Днес отбелязваме 133 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.Първата крачка към осъществяване на националния идеал за единение на България е направена в нощта срещу 6 септември 1885 г. Тогава стотици въоръжени хора от Голямо Конаре - днешният град Съединение се отправят към Пловдив. Под техния натиск и въодушевени от техния ентусиазъм, през нощта срещу 6 септември редовните части на милицията, командвани от Данаил Николаев, установяват контрол над града и отстраняват правителството и генерал-губернатора Гаврил Кръстевич. Извършен е класически военен преврат.

 

Най-после е извършено съединението на Княжество България и Източна Румелия, координирано от Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК) и подкрепено от българския княз Александър I. Съставено е временно правителство, начело с Георги Странски и е обявена обща мобилизация.Така България осъществява част от националните си идеали.

 

Актът на Съединението и отстояването му дава основание на предците ни за огромно национално самочувствие. Такова, за което днес ние не смеем дори да си помечтаем. Няма ги „Лудите глави“!

 

Празненства:

 

Честванията по повод годишнината от обединението на Княжество България и Източна Румелия в Пловдив  по традиция започват в 9:30 ч., когато ще бъде даден старта на 43-тия Международен мемориален маратон „Съединение”, който тръгва от площада на град Съединение.

 

Награждаването на победителите е в 12:00 ч., на мястото на финала. В 10 ч. в Катедрален храм „Света Богородица” ще бъде отслужен тържествен молебен от Негово Високопреосвещенство Пловдивският Митрополит Николай. Държавният глава Румен Радев ще присъства днес в Пловдив на честванията на годишнината от Съединението. От 20:30 ч. президентът ще участва в тържествената церемония на площад „Съединение”, а в 21:00 ч. ще произнесе слово.

 

Празненства ще има и в София. От 11:30 ч. пред Мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг на бул. „Васил Левски” 81 ще се проведе тържествено честване на 133-та годишнина от Съединението.

 

Организатор на събитието е Столична община. В програмата ще участват Националната гвардейска част, вокален ансамбъл „България” с диригент акад. Валентин Бобевски и актрисата Силвия Лулчева. Слово ще произнесе доц. д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет на Столична община.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5925 |25.08.2018 141 години от Шипченската епопея, президентът ще произнесе слово на върха . 2| 11231 |23.08.2018 Вижте снимка на последните живи опълченци - участвали в боевете на Шипка на 23 август . 6| 15501 |23.08.2018 Битката на Курската дъга: В бой 2 млн. бойци и 1500 танка . 6| 7564 |21.08.2018 Пражката пролет на една мръсна московска улица

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads