Реклама / Ads
0| 7686 |18.11.2017 МИНАЛО

За смъртта на Шопен

.
Смъртта на Фредерик Шопен винаги е била обгърната в мистерия. Виртуозният полски пианист и композитор напуска този свят на 17 октомври 1849г. след няколко месеца, прекарани на легло. Последната воля на музиканта, починал на 39-годишна възраст, е да му бъде направена аутопсия, тъй като изпитвал страх да не бъде погребан жив (тафефобия). Неговата сестра Лудовика изпълнява завета му.
 
По време на съдебно-медицинската експертиза е взето решение за изваждане на сърцето на Шопен, което се съхранява в алкохолен разтвор (вероятно на основата на бренди) и се пренася във Варшава. Тялото на композитора е положено в гробището Пер-Лашез в Париж – градът, в който прекарва от 21-годишна възраст. След като получава сърцето на Шопен, сестра му Лудовика скрива запечатаната стъкленица в един от стълбовете на църквата “Светият кръст“ във Варшава.

Няколко десетилетия по-късно, по време на Втората световна война, находката е открита и иззета от нацистки командир на СС, който обичал да слуша музиката на Шопен. След края на войната сърцето отново се връща в църковната обител до 2014г.

Впоследствие полските власти решават да анализират сърцето, тъй като повече от един век след смъртта на забележителния музикант все още не е известно със сигурност какво слага край на живота му. След месеци на изследвания международна група от учени изглежда са намерили решението: Фредерик Шопен е починал от перикардит (възпаление на перикарда - мембраната, която обгражда сърцето). Резултатите бяха публикувани наскоро в престижното издание „Американски медицински журнал“. Според екипа от криминалисти, кардиолози, генетици и онколози, композиторът приключва земния си път вследствие на усложнения, причинени от хронична туберкулоза. Те отхвърлят хипотезата, че Шопен вероятно е страдал от муковисцидоза, което се доказва и от направените ДНК тестове.

Първата аутопсия, за която не са намерени документи, е причина значителни увреждания на двете предсърдия. Ето защо специалистите не поставят категорично своята диагноза. Появяват се и твърдения, че сърцето не принадлежи на полския композитор със 100 процента сигурност. Всички съмнения могат да бъдат оспорени едва след 50 години, когато се предвижда сърцето на Шопен да бъде отново на разположение на учените за анализ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8049 |29.07.2017 100 г. от смъртта на бащата на българската конница ген. Иван Колев . 1| 15067 |16.07.2017 Преди 80 г. създават лагера на смъртта ”Бухенвалд” . 0| 4937 |11.04.2017 10 години от смъртта на Кърт Вонегът

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads