Реклама / Ads
1| 8529 |28.11.2018 МИНАЛО

На този ден преди 75 години Сталин, Рузвелт и Чърчил си разделиха Европа в Техеран

.
На 28 ноември 1943 година, в Техеран започва конференцията на ”Голямата тройка” - Йосиф Сталин, Франклин Рузвелт и Уинстън Чърчил. Лидерите на антихитлеристката коалиция разглеждат следвоенното развитие на Европа и на практика постигат консенсус по въпроса за запазване на интересите си на Стария континент. В онзи момент общите интереси за победа над оста Германия - Италия - Япония вземат връх.

Няколко са значимите съгласия, постигнати от "Голямата тройка". Първото е откриването на втори фронт в Западна Европа срещу Германия. Одобрено е желанието на Сталин да включи в СССР част от Източна Прусия, днес Калининградска област на Русия и прибалтийските републики. Срещу това той обещава на съюзниците си да се включи във войната срещу Япония след приключване на битките в Европа.

 

Срещата в Техеран е уникална и с още един интересен факт. Това е единственият случай, в който Сталин ползва самолет, за да достигне до крайната си цел. Той лети по маршрут Баку - Техеран 4 часа, изминавайки 1088 километра по въздуха. След това отново преминава разстоянието, за да се прибере след конференцията. На летището в Баку са подготвени два самолета за генералисимуса - единият е пилотиран от известен генерал-полковник от ВВС на Червената армия, а другият - от летец-полковник. Сталин трябва да лети с генерала, но на летището той заявява: "Генералите малко летят, ще полетя с полковника".

 

За да осуети конференцията, Германия организира покушение срещу тримата лидери, като организацията и изпълнението е възложено на военното контраразузнаване - Абвер. В операцията е ангажиран и Ото Скорцени, който два месеца преди Техеранската конференция успява да спаси Бенито Мусолини от ареста в Италия.

 

За целта са били прехвърлени две групи агенти в Иран. Едната от тях е разкрита, след като се свързва по радиостанция с Берлин, разговорите са били прехванати от британски и съветски разузнавачи. Групата е атакувана и разгромена. Това провалило плана на германците и те се отказват от покушението само със силите на втората си група диверсанти.

 

Техеранската конференция приема и още важни решения. Така например е взето решение да се подкрепят партизаните на Тито в Югославия, а не четниците на Дража Михайлович, с когото американците и британците са поддържали дотогава. Към турция е отправена покана да се присъедини към съюзниците и да се включи във войната срещу Германия. Но това искане е прието едва на 23 февруари 1945 година, когато краят на войната е съвсем близо. Така идеята на Чърчил за втори фронт срещу Германия на Балканите не се реализира.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5810 |27.11.2018 Навършват се 99 години от подписването на Ньойския мирен договор . 0| 5607 |17.11.2018 25 години от историческия гол на Емо Костадинов . 0| 5163 |10.11.2018 Световните лидери честват 100 години от края на Първата световна война . 4| 5697 |10.11.2018 29 години от началото на Прехода

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads