Реклама / Ads
0| 7659 |21.08.2017 МИНАЛО

Уникални снимки на пловдивско тепе, нарязано за павета

.
Непоказвани фотографии на едно от седемте тепета в Пловдив, което отдавна е нарязано за павета, бяха събрани на едно място.
 
Марково тепе е разрушено с решение на местната община в средата на миналия век, а паветата от хълма са положени по основните булеварди в града като настилка, която съществува и до днес. Малко пловдивчани обаче знаят историята и значението на тепето, съобщи "Трафик нюз"



Димитър Райчев е автор на редица исторически книги за Пловдив. За първи път обаче на едно място подрежда автентични снимки от Марково тепе, които го показват от Освобождението до началото на 21 век. Популярният пловдивски краевед приема мисията да изясни всички спорове и догадки, свързани с миналото на Марково тепе, което, в края на 40-те години на миналия век, е напълно премахнато и изравнено.

Марково тепе е третото по ред, високо 29 метра, най-малко и най-ниско от всички познати пловдивски тепета. Формирало се е преди 100 милиона години. През 1920 година започва неговото разрушаване.




Актът на разрушаване на тепето и използването на паветата от него за пътна настилка, буди недоумение сред пловдивчани.

В годините е имало различни проекти за реализиране на мястото на гьола, който се е отворил след разрушаването на тепето. В крайна сметка на негово място днес е изграден търговски център. Споменът за тепето обаче е запечатан в непоказваните досега фотографии.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 10878 |03.08.2017 Вижте непубликувани досега снимки от ”суровите години” на Владимир Путин . 1| 13483 |22.06.2017 Русия разсекрети уникални документи за Великата отечествена война . 1| 9029 |28.11.2014 Ексклузивно във Фрог: Уникални въздушни снимки на Перперикон

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads