Реклама / Ads
1| 6979 |29.09.2019 МИНАЛО

Копаят за съкровища в лагера на смъртта Бухенвалд

.
Златни брачни халки, открити в Бухенвалд...
Тонове злато, диаманти и сребро лежат под концлагера Бухенвалд. Има ли ги в действителност, ще стане ясно съвсем скоро. Тези дни започват мащабни разкопки в района на лагера. Повод за новите проучвания са документи и свидетелски разкази за скрити нацистки съкровища в лагера на смъртта, както е наричан Бухенвалд. Както е известно там са били затворени около 280 хиляди души, от които 56 хиляди са избити.
 

Знае се за две пещери, в които американските военни, които са освободили затворниците, са намерили имущество и скъпоценности, които са принадлежали на лагеристите, съобщава Ди Велт.

 

Снимки, направени от американски самолет през 1945 година, показват, че освен откритите две пещери има и други признаци за наличие на подземни складове. Досега тяхното издирване е било обект на интерес от многобройни организации, институти и дори „частни археолози“.

 

На това ще се сложи край със започващите мащабни търсения, смята Филип Нойман-Тайн, ръководител на лагерния мемориал и музей. От 1990 година „черни археолози“ постоянно опитват да достигнат до несметните богатства, за които се носят приказни легенди. Този път със сложната задача са се заели Института за опазване на паметниците в Тюрингия, Фонд „Мемориален комплекс Бухенвалд и Дора Мителбау“ във Ваймар и др. институции.

 

Освен злато и ценни предмети, учените очакват да бъдат открити и много ценни архиви. Известно е, че голяма част от документите на СС са преместени в край на войната от Берлин в района на Бухенвалд. Знае се също, че стотици лагеристи са копали в каменни кариери, но след това следите са били прикрити. Военни от Англия и САЩ още през 1946 година са смятали, че са прокопани шест специални тунела, където са укрити много от тайните на Третия райх.

 

Скоро ще се разбули една ог големите мистерии на Втората световна война и стотиците слухове и митове ще бъда или потвърдени или отречени завинаги, смята Филип Нойман-Тайн.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6474 |19.05.2018 Почетоха жертвите на комунизма в лагера Белене . 1| 15044 |16.07.2017 Преди 80 г. създават лагера на смъртта ”Бухенвалд” . 0| 7238 |06.12.2015 Откриха потънал галеон със съкровища за милиарди

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads