Реклама / Ads
3| 11122 |11.03.2019 МИСТЕРИИ

Бивша шефка в БНБ изтеглила парите си от КТБ в последната минута, случайно...

.
Нели Кордовска Източник: БГНЕС
Реакцията на бившата шефка на банковия надзор в БНБ Нели Кордовска, когато е изтеглила депозита си в последната минута преди затварянето на КТБ, е била естествена и няма общо с факта, че е имала вътрешна информация.
 

Това гласи решението на съдия Любка Петрова от Административния съд в София. С него се отменя актът на антикорупционната комисия (КПКОНПИ), че Кордовска, сега зам.-председател на фонда за гарантиране на влоговете, се е възползвала от служебното си положение и е в конфликт на интереси, пише в. "Сега".

 

Според съдията по това време е имало достатъчно публична информация за състоянието на КТБ и не е било нужно да се ползва вътрешна информация. Съдът пропуска обаче, че останалите граждани, които знаеха, че КТБ фалира, не успяха да получат парите си в последната минута и трябваше да чакат 5 месеца, за да си получат единствено сумите до 196 хил. лв., които са гарантирани.

 

Прокуратурата изобщо не е участвала по делото в административния съд, за да защити държавния и обществения интерес. Тя не се е противопоставила на довода, че банковата ръководителка "не е направила нищо по-различно от останалите няколко хиляди граждани, търговски организации и държавни дружества, които и без да разполагат с т.нар. вътрешна информация са започнали изтегляне на средствата си".

 

Според съда КПКОНПИ нито твърди, нито е доказала, че Кордовска е извършила нещо, което да я постави в конфликт на интереси. За да има конфликт, трябвало частният интерес да влияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на служебните правомощия.

 

Административният съд изцяло приема твърденията на адвоката на Кордовска: "От 12 до 20 юни 2014 г. цяла България се беше изредила да си тегли депозитите от КТБ, включително е известен и фактът, че това теглене на депозити продължи и на 20 юни до момента, в който ръководството на КТБ пусна искане до Централната банка за налагане на процедурата по специален надзор".

 

Комисията е осъдена да плати на Кордовска 621 лв. разноски. Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6745 |10.03.2019 Нито МВР, нито МВнР знае къде са Арабаджиеви . 5| 5399 |07.03.2019 Димов ербап: Какво като е Беър Грилс, законът е за всички . 1| 4546 |07.03.2019 Зукърбърг обеща съобщенията във фейсбук да се четат само от изпращач-получател . 6| 6977 |06.03.2019 ДС пак пое ”Левски”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads