Реклама / Ads
7| 10390 |13.06.2017 МИСТЕРИИ

Б. Димитров: Македония да се казва ”Югозападна България”

.
Божидар Димитров Източник: НИМ
Все повече македонци ще се обявят за българи и ще поискат българско гражданство. Това прогнозира в интервю за Дарик директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.
 
В свой коментар той цитира изказване на македонския премиер Зоран Заев, че македонците и българите са един и същ народ, като смята, че все повече българи в западната ни съседка ще се освободят от страха да признаят българското си самосъзнание.

По повод идеята на македонското правителство страната да се прекръсти от „Република Македония“ на „Горна Македония“, за да влезе в НАТО и да преодолее дългогодишния спор с Гърция за името си, проф. Димитров предлага името на страната да стане „Югозападна България“.

Македония е готова да смени името си, за да влезе в НАТО

Македония да се прекръсти на "Югозападна България" и така да реши завинаги спора си с Гърция за името и членството в НАТО - това предложи в интервю за Дарик директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.

"Решението най-сетне да се промени името е добре дошло, но Гърция твърдо е казала, че няма да приеме никое съставно име, което съдържа името "Македония", тоест "Бивша югославска република Македония", "Горна Македония", "Северна Македония" и не знам си какво. При това положение трябва да се търси ново име. Най-близкото име до историческата реалност, разбира се, е "Югозападна България", каза шефът на НИМ.


Проф. Димитров прогнозира, че Македония ще стане "втора българска държава". "Очевидно е дошло времето, когато започнаха да узряват не само македонските политици, но и македонските граждани за реалностите", каза Димитров.  
 
Досега над 120 000 души вече са заявили, че са българи, това са 10 на сто от населението на Македония, изтъкна Димитров. "Съответно те са взели българско гражданство. Има още стотици хиляди, които го завяват. Рано или късно, разберете го, ще стане това, което казвам аз, Македония ще стане втора българска държава. И ние ще имаме втора българска държава, дано да не се караме много. Няма нужда да я присъединяваме, както се страхуват някои, и тъй нататък", каза още той.
 
Проф. Димитров обясни, че това не би предизвикало извънредна ситуация на Балканите, защото в подобни взаимоотношения са Гърция и Кипър, както и Албания и Косово.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2369 |16.04.2024 Астрономи идентифицираха най-голямата звездна черна дупка, откривана досега в Млечния път . 3| 4257 |07.03.2024 Българско гостоприемство: Чуждестранни студенти по медицина нападнати в Родопите, объркали ги с мигранти . 0| 4286 |26.02.2024 Американски военнослужещ се самозапали пред израелското посолство в САЩ . 1| 3199 |23.02.2024 Исторически момент: За първи път апарат на американска частна компания кацна на Луната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads