Сряда, 28 Юни 2017, 00:00
Frognews
2| 2993 |01.02.2017

ФРОГОКО: Близо 18 000 българи умират от мръсен въздух, властите крият

.
Между 16 000 и 18 000 българи умират от болести, причинени от прекомерното замърсяване на въздуха. По данни на Световната здравна организация България е на второ място в Европа по степен на превишаване на допустимите норми на фини прахови частици. Това заяви адвокат Михаил Екимджиев, който води дело за лошия въздуха в Пловдив от името на „Асоциация за европейска интеграция и права на човека“, чийто председател е той.

Преди 5 години бяха публикувани данни на Евростат, затова че Пловдив е с най-висока концентрация на фини прахови частици. Тази концентрация е в пъти по-висока от допустимото. Според изискванията на ЕС допустимият брой дни за 1 г. са 35, а Пловдив беше стигнал над 200 дни на година. В някои дни концентрацията надвишаваше нормата над 10 пъти.

 

„Асоциация за европейска интеграция и права на човека“ и още 120 граждани на Пловдив заведохме колективен иск срещу общината, за да я накараме да изпълни законовите си задължения и да вземе подходящи мерки нормите на фините прахови частици да бъдат съобразени с европейските стандарти. Искам да обърна внимание, че ние не сме искали финансово обезщетение.  

 

В хода на делото излязоха чудовищни данни, затова как години наред в Пловдив са раздавани стотици хиляди лева наши пари за писане на стратегии, за правене на съоръжения и пр. Най-шокиращото бе, че вместо да бъдат предприети адекватни и дългосрочни мерки за преодоляване на проблема, те го скриха. Изместиха измервателната станция от най-невралгичната точка, където се усещаше най-осезателно мръсния въздух, в  топлофициран жилищен район, където застрояването не е интензивно. По този начин лишиха пловдивчани от възможността да знаят какъв въздух дишат в центъра на града и те не могат да вземат мерки за самозащита, като например да не излизат в пиковите замърсявания. Това е особено важно за хора с респираторни заболявания, за деца и възрастни. Това отношение на общината и РИОСВ е престъпно и може да се сравни с начина на криене на информация от българските власти по време на Чернобилската авария, заради което се увеличиха в пъти онкологичните заболявания.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Близо милион платиха за диаманетн пръстен, купен за 10 лири 0| 2438 |27.06.2017 . ”Анонимните”: НАСА откри извънземен живот 0| 3108 |27.06.2017 . Квестори на матурите оставили момиче по сутиен, съблекли и зрелостник 1| 3306 |26.06.2017 . 75% от спинърите са опасни, показа проверка 0| 3229 |26.06.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах