Четвъртък, 19 Октомври 2017, 03:04
Frognews
0| 3588 |03.06.2016

Пет години затвор за убийство на делфин

.
Лишаване от свобода до 5 години и глоба от 5 000 лв. до 20 000 лв. е наказанието за лице, умъртвило делфин. Това каза Мария Андреева, главен експерт в Отдел „Биоразнообразие, защитени територии и защитени зони” в РИОСВ - Бургас, пише ”Фокус”.

По нейните думи, при установяване на човешка намеса, довела до смъртта на морски бозайник, се сезира прокуратурата и започва производство по Наказателно процесуалния кодекс. „Все още нямаме такива случаи на заловен извършител. Деянието е много трудно доказуемо. При установяване на рани по телата на намерени екземпляри и съмнения за насилие, задължително уведомяваме органите на МВР и ветеринарните власти”, поясни Андреева. Тя допълни, че и трите вида черноморски делфини са защитени от Закона за биологичното разнообразие. „Той забранява тяхното обезпокояване, преследване, улавяне и изземането на намерени мъртви екземпляри”, поясни експертът.

 

По нейните думи, установяването на конкретните причини за смъртта на делфините е трудно, тъй като обикновено намерените до момента мъртви тела са били в много напреднал стадий на разлагане. „Това не позволява да бъдат взети проби за изследване и да бъдат извършвани аутопсии”, обясни Андреева. Тя посочи, че има официална международна скала, която определя състоянието на телата в степени от 1 до 5. „При степен 1 екземплярите са все още живи. При степен 5 са тези в най-тежка степен на разлагане или мумифициране. Да не се направи аутопсия е нужно трупът да бъде в степен 2”, поясни експертът. По нейните думи, досега няма намерени годни за аутопсия мъртви делфини. Андреева допълни, че поради тази причина от екземплярите се снемат само морфологични белези. „Без извършване на аутопсия не могат да се определят факторите, които са се оказали фатални за защитените бозайници. Съответно евентуалните причини за смъртта са само предполагаеми”, допълни Андреева.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Откриха тунел, дълъг 50 км на Луната, идеален за база на астронавти 0| 2338 |18.10.2017 . Новата творба на Пеевски-Цонев щяла да е готова до края на седмицата 2| 2555 |17.10.2017 . Пак откриха следите на Кехлибарената стая. Дали този път ще я извадят наистина на бял свят? 0| 2664 |17.10.2017 . Абсурд! Бързият влак Бургас-София тръгна без отговорничката, догони го с кола 2| 3796 |12.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах