Реклама / Ads
2| 4209 |16.02.2017 МИСТЕРИИ

Сенатът на САЩ разреши на психично болните да купуват оръжие

.
Сенатът в САЩ гласува да бъде блокирана наредба, която би попречила на около 75 000 души с психически разстройства да си купуват огнестрелни оръжия, съобщи Асошиейтед прес. Отхвърлянето на мярката сега отива за разглеждане от президента Доналд Тръмп, който се очаква да го подпише.
 
Наредбата е от времето, когато президент беше Барак Обама. Тя бе опит на Обама да затегне федералния контрол над продажбата на оръжия след убийството на 20 ученици и шестима възрастни в начално училище в Нютаун, Кънектикът.

Двадесетгодишен мъж, страдащ от синдрома на Аспергер и от обсесивно-компулсивно разстройство, уби майка си, след което отиде в училището и извърши масовото убийство и после се самоуби.

Наредбата на правителството на Обама изискваше администрацията за социално осигуряване да изпраща имената на поставените под запрещение лица с умствени проблеми, получаващи социални помощи.

Но депутати, с подкрепата на Националната асоциация за огнестрелно оръжие и правозащитни организации, се противопоставиха на мярката и насърчиха Конгреса да предприеме процедура по анулирането й. Наредбата може да бъде анулирана, когато двете камари на Конгреса приемат с обикновено мнозинство обща резолюция срещу нея и след това президентът я подпише.

Приета в Сената с 57 гласа и 43 против, отмяната на наредбата чака одобрение от Тръмп.

Според критици мярката несправедливо слагала клеймо на хората в неравностойно положение и била в нарушение с тяхното конституционно право да носят оръжие.

 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3558 |19.01.2017 Германия разреши употребата на канабис за медицински цели . 0| 3945 |13.01.2017 Разрешиха целогодишно да се вари ракия . 0| 3521 |14.12.2016 ВАС разреши повторно преброяване за референдума в 44 секции

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads