Реклама / Ads
4| 4875 |10.02.2017 МИСТЕРИИ

Спазват ли синдиците на КТБ законите

.
Въпреки пълното затъмнение от страна на Фонда за гарантиране на влоговете и от Министерство на финансите по процедурите за несъстоятелността на КТБ АД, публичните регистри продължават да разкриват фрапиращи неща. Най-вече се потвърждава и става ясно, че процедурите по осребряване на имуществото се бавят умишлено.
 
А причината за това е да могат да бъдат разграбени активи на КТБ АД.

Например, в регистъра на публичните продажби от ЧСИ се вижда, че през последните седмици са пуснати за продажба два актива, собственост на кредитополучатели на КТБ:

УПИ с площ от 63 913 кв.м. до АМ Тракия, след отклонението за гр. Пазарджик, се продава от ЧСИ при цена от 6 евро за 1 кв.м. Имотът е собственост на „Транстрейдинг“ ЕООД и е ипотекиран в полза на КТБ АД.

 

Всеки който пожелае може да се убеди, че няма обявена такава ниска цена за подобен имот.

Обявление ЧСИ – продажба Пазарджик

Хотел ОЛИМП в Тетевен за цена от 3 141 255 лева. Хотелът е собственост на „Олимп Спорт Тетевен“ ООД и е пуснат в експлоатация през 2010 г.

Обявление ЧСИ – имот Тетевен

 

Освен, че за година и половина синдиците на КТБ похарчиха над 120 млн. лева за сметка на кредиторите на банката, за другите им действия има абсолютно пълно затъмнение. Кристи Маринова и Ангел Донов до момента в публичните си изяви, само се обясняват за връзката си с братя Мондешки и твърдят, че си били вършили съвестно работата. Истината е, че никой не знае, какво се случва в момента в КТБ АД и как върви осребряването на имуществото на банката.

 

Съгласно Закона за банковата несъстоятелност (ЗБН), многократно променян, за да е удобен за разграбването на КТБ, в задълженията на синдиците са предвидени конкретни срокове за определени дейности.

 

Например в 30-дневен срок от встъпването в длъжност на синдика се извършва опис на недвижимите и движимите вещи, пари, ценности, ценни книги, договори, счетоводни и други документи, на вземанията на банката и на намиращите се във владение на трети лица вещи. Този член 50 е в сила от 14 август 2015 г.

 

Според чл. 52, който също е в сила от 2015 г., в 7-дневен срок от извършването на описа синдикът трябва да започне инвентаризация на описаното имущество на банката, както и оценка на вещите и имуществените права от масата по несъстоятелността. Срокът на инвентаризацията и оценката не може да надвишава 120 дни. Не се знае как е минала инвентаризацията, но пък доста хора потвърдиха информацията за демонтаж на климатични инсталации на клонове на КТБ. През януари се разбра, че са демонтирани климатичните системи на двата офиса на КТБ в Бургас. Вероятно са повече. Хората се чудеха дали няма да свалят и дограмата. После стана ясно, че в Пловдив още преди Нова година са демонтирани всичките климатици. За какво по-точно ще ги ползват, като някои са закупени още през 2001 година. Всъщност още квесторите на БНБ Елена Костадинчев и Станислав Лютов продаваха банкомати, собственост на банката…

 

Да се върнем към законовите изисквания, за които няма информация да са спазени. Въз основа на извършената инвентаризация и оценка синдикът трябва да състави ликвидационен баланс и при констатирани вреди да предприема действия за възстановяване на вредите от лицата, които са ги причинили. Синдикът трябва да предостави незабавно на Фонда за гарантиране на влоговете документите от инвентаризацията и оценката и ликвидационния баланс, както и доклад с обобщена информация от оценката и ликвидационния баланс по основни категории активи. И тук вече законодателят е станал груб към синдиците и Фонда, защото „Докладът се изпраща за сведение в Народното събрание в тридневен срок от получаването му.“

 

Внесен ли е в срок такъв доклад в НС?


ЗБН задължава в двумесечен срок от завършването на инвентаризацията и оценката синдикът да състави програма за осребряване на имуществото, включено в масата на несъстоятелността. Тази Програмата трябва да предвижда начална дата за започване на процедурите за осребряване и краен срок, до който ще бъдат осребрени всички вещи и имуществени права от масата на несъстоятелността. В програмата за осребряване се описват видът и балансовата стойност на активите, които ще бъдат осребрявани през всеки от месеците в рамките на крайния срок, определен в програмата, начинът на осребряване на тези активи, началната дата и мястото за провеждане на съответната процедура, прогнозната сума, която ще бъде получена през съответния месец в резултат на осребряването.

 

Описът на имуществото на банката, инвентаризацията и оценката би трябвало да са готови най-късно до края ня 2015 г.

 

Спазили ли са синдиците горните срокове?

 

Оценката на активите на КТБ АД изпратена ли е в Народното събрание?

 

Защо е това затъмнение и безумно закъснение?

 

Риторични въпроси. Единствената причина докладите да липсват или да са тайни е, за да бъдат разпродадени на безценица определени активи на точно предварително определени „купувачи”.

 

В чл. 78 от ЗБН изрично се посочва, че „В програмата за осребряване се описват видът и балансовата стойност на активите, които ще бъдат осребрявани през всеки от месеците в рамките на крайния срок, определен в програмата.”

 

Единственото съобщение на синдиците по темата е в официалтия сайт на банката от 23 ноември 2016 г.: „Синдиците на „Корпоративна търговска банка” АД (в несъстоятелност) – КТБ АД (н) информират, че от 24 ноември 2016 г. предоставят на кредиторите на банката достъп до доклад, съдържащ обобщена информация по основни категории активи и приложената методология при оценката на вещите и правата от масата на несъстоятелността на КТБ АД (н), включени в програмата за осребряване за месец декември 2016 г.

 

Кредиторите на КТБ АД (н) могат да се запознаят със съдържанието на доклада в Централно управление на КТБ АД (н) – гр. София, ул. „Граф Игнатиев” №10, всеки работен ден от 09:00 ч. до 16:30 часа.”

 

Защо само за месец декември 2016 г.?

А през останалите месеци какво се е случвало и какво се случва в момента?

Въпреки обществения интерес, тихомълком, синдиците са започнали да продават вземания по кредити, но единственият начин, по който някой може да се запознае с информацията по тези продажби, е на място, в салона на Централата на банката в София, на ул. „Граф Игнатиев” № 10. Другият начин, разбира се е лично като си общувате с Кристи или Ангел, братя Мондешки, кликата на Пеевски, защитените свидетели на прокуратурата Бисер Лазов и компания.

 

 

Шефът на специализираната прокуратура Иван Гешев обясни за образните си представи с метафора за баницата на полето и мишката. Ако е прав, че фирмите кредитополучатели на КТБ АД са кухи фирми, чия собственост са били тези активи, на чиято разпродажба ставаме свидетели почти ежедневно.

 

Вярваме, че му е ясно на г-н Гешев за умишлено изпуснатите активи от страна на квестори и синдици след 20.06.2014 г. Квесторите имат повдигнато обвинение, че „умишлено не са положили достатъчно грижи във връзка с възложената им работа – запазване на повереното им имущество на банка КТБ АД. От това са последвали значителни щети за банката, престъплението е в особено големи размери и представлява особено тежък случай“.

 

Каква ли метафора ще разкаже Гешев, когато повдигне обвинение на синдиците?

Как ли ще звучи обвинението срещу синдиците на КТБ – „ужасяващо тежък случай?“

Припомняме кой „управлява“ КТБ след 20 юни 2014 г.

 

Квесторите назначени от БНБ през юни 2014 г. бяха Елена Костадинчев и Станислав Лютов. Първите квестори всъщност бяха Славяна Данаилова и Христина Стамова, но те бяха сменени само дни след това. Ще направим материал какво сътвориха квесторите в КТБ, какво заплащане получаваха на месец и за повдигнатото им обвинение.

 

На 27 Март 2015 г. Министърът на финансите Владислав Горанов, главният секретар на МВР Георги Костов, заместник-главният прокурор Борислав Сарафов, двамата временни синдици Лазар Илиев и Росен Ангелчев и шефът на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков влязоха в КТБ.

 

 

Росен Ангелчев и Лазар Илиев влязоха в КТБ като временни синдици, „за да попречат на разграбването“ на останалото от банката, както го определяха премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов. След откриването на производство по несъстоятелност през април 2015 г. Ангелчев и Илиев бяха преназначени за постоянни синдици. С актуализация на Закона за банкова несъстоятелност правомощията им бяха значително увеличени, особено по линия на развалянето на прихващания и атакуване на други сделки с имущество, финансирано от КТБ. Те в общи линии останаха в банката докато се направят нужните законови промени за да се осигури грабежа на активите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 14805 |30.11.2016 Въпрос към Миленков и Горанов: Къде похаричиха над 120 млн. лева синдиците на КТБ АД . 32| 8958 |10.05.2016 Д-р Шаров, Цюрих за Фрог: Шайка провинциални еснафи пишат законите . 6| 6913 |26.07.2013 НАСА огъва законите на пространството и времето на Айнщайн

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads