Реклама / Ads
13| 8033 |03.02.2015 НАРОДЕН ГЛАС

Адв. Ботев пред Фрог: Да се режат парите на магистратите при загуба на дело в Страсбург

.
Адвокат Христо Ботев
Увеличава се броят на делата в Страсбург. Срещу България има около 1300 висящи дела. Емблематичен пример е днешното оправдателно решение на ВКС за Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов. Оправданите ще получат много голямо обезщетение, коментира пред Фрог нюз адвокат Христо Ботев.
 

Проблемът в системата е, че няма персонална отговорност за стореното. Когато държавата бъде осъдена в Страсбург, би следвало да се потърси персоналната отговорност на съответния магистрат или полицай за нарушаване на човешките права. Трябва да се накаже съответния прокурор например за 6 м да бъде на половин заплата или да бъде понижен в ранг, предлага адвокат Ботев.

 

Обикновено задържат хората за 72 часа. На всеки срещнат слагат мярка 72 часа. Има хора, на които това повлиява здравословно, на семейството му, ако е по-известна личност веднага в интернет излиза информация, банките моментално правят всичките му кредити предсрочно изискуеми, в рамките на 72 часа също така се запорира имуществото му. Ако работи с чуждестранни партньори, те веднага бягат. Тези 72 часа може да съсипят човек. Дори да оправдаят задържания човек, на самия прокурор никой няма да потърси отговорност, позовава се на практиката си адвокатът.  

 

По делото на КТБ да не би на някого да потърсиха отговорност?! Говоря като адвокат по процеса. Бяхме подали молба, че Цветан Василев може да даде обяснение по обвинение. Цацаров без никой да го пита каза, че Василев няма право да дава обяснение. Имаме постановление от прокуратурата, което явно Цацаров го е писал, в което се казва: На лицето му е повдигнато обвинение, но не му е предявено то, т.е. той не може да даде обяснение, защото не бил запознат с обвинението. Това постановление му е предявено, защото има пълномощно на адвоката Лазар Карадалиев. Той му го е предал, освен това обвинението беше публикувано на официалния сайт на прокуратурата. Пълен абсурд е, че той не знаел в какво е обвинен, при положение че защиникът му се е подписал.

Искахме да разпитат Цветан Василев с видеоконферентна връзка. Отговориха ни: Това ще затрудни разкриването на обективната истина, защото ако искаме да му предявим документи или да правим очна ставка с други лица, нямало как да стане. Така, че прокуратурата не позволява на Цветан Василев да говори. Ето още едно нарушение на правото на човек. Ако Страсбург се произнесе в полза на Цветан Василев, дали авторите на това постановление ще понесат някаква отговорност?, пита правозащитникът.

 

Попитан как вижда реформата в съдебната система, защитникът посочи: Във ВСС да се ограничат политическите влияния и назначения, т.е. институцията да се избира само от съдиите, прокурорите и следователите. Освен това трябва да се търси отговорност за действието на магистратите.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 58| 10422 |30.01.2015 Кольо Парамов пред Фрог: Желев беше жестоко обиден от Иван Костов . 0| 5364 |30.01.2015 Г.Начев: Ще има за скъпи операции, ако правилно се разпределят парите . 5| 5229 |29.01.2015 Г. Гьоков пред Фрог: Само на някой ще се увеличи пенсията с новото изчисляване . 19| 5393 |28.01.2015 Е. Михайлова пред Фрог: И Европа зове за промяна на ВСС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads