Реклама / Ads
7| 9439 |18.01.2018 НАРОДЕН ГЛАС

Адв. Екимджиев за Фрог: ВСС гласува в полза на мафиотизираните триади около Цацаров

.
адв. Михаил Екимджиев
Пленумът на ВСС с гласуването в полза на вечните началници в съдебната система взе най-вредното решение по отношение на управлението на Темида, след решението на Конституционния съд, който преди години прие, че всяка законова промяна в статуса на съдебната номенклатура е промяна в управлението на държавата и така бетонира корупционното статукво. Това коментира пред Фрог нюз адвокат Михаил Екимджиев.
 

Мандатността е създадена в демократичните и правови държави като средство за превенция срещу корупцията, срещу непотизма, срещу установяване на трайни нехигиенични връзки между ръководителите на съдебната система с представители на другите власти и с неформални „авторитети“. Мандатността е оздравителна, превантивна и дисциплинираща мярка, целяща „проветряване“ чрез вкарване на нови хора в капсулирана и податлива на корупция система.

 

От тази перспектива решението на ВКС наподобява практиките в някои средноазиатски сатрапски султанати, в които нашият главен прокурор често пребивава. Тя затвърждава съдебната номенклатура за сметка на обществения интерес от независимост, прозрачност и отчетност на системата. Всичко, което демократичните общества препоръчват като контрапродукт на корупцията - отвореност към хората, прозрачност и мандатност - се игнорира в името на мафиотизираните триади около главния прокурор. Очевидна е целта да се бетонира статуквото и да се ротират динозаврите на различни ръководни постове в съдебната йерархия. Главният прокурор например ще стане председател на някое от върховните съдилища, Георги Колев може да заеме неговото място и така до безкрай в някаква изродена и вредна за гражданското общество и за държавността въртележка.

 

Затова трябва да има сериозна гражданска съпротива срещу такива безобразия. Това гласуване показа, че надеждите и очакванията към новия ВСС трябва да бъдат погребани.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 8914 |18.01.2018 Проф. Анна Кръстева пред Фрог: Аргументите на ГЕРБ срещу вота са смешни и неадекватни . 4| 13399 |17.01.2018 Д. Божилов за Фрог: Коалицията ГЕРБ-ДПС срина КТБ, а сега я довършват . 3| 9942 |17.01.2018 Проф. Ал. Маринов пред Фрог: Борисов и клакьорите му си въобразяват, че могат да са парламентьори . 2| 6413 |09.01.2018 Д-р Гълъбова за Фрог: Политиците носят вина за увеличаването на психопатите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads