Реклама / Ads
15| 20447 |24.02.2019 НАРОДЕН ГЛАС

Адв. Хаджигенов: Няма да се регистрирам в ДАНС, няма да подавам информация в служби и службици

.
Николай Хаджигенов
Краят наближава…… Тихомълком и по терлици с едно-две съобщения по медиите премина информацията, че според последните изменения на Закона за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП) на ДАНС са длъжни да докладват за клиентите си: счетоводители, съдебни изпълнители и нотариуси.
 

Споменаха я в.Дневник и няколко от онлайн медиите и тва е. И всичко заглъхна за пореден път. Ей така от нездрав интерес, провокиран от реплика на приятел на приятел в лицевата книга (Фейсбук) отворих страницата на ДАНС да видя, за какво аджеба иде реч. Да си призная честно, не бях особено изненадан да открия, че на практика всички професии, работещи с клиенти са длъжни да се регистрират в ДАНС и да им снасят информация. Звучи ли ви познато, а?

Това обаче нищо не е!

 

В изброените професии под т.26 изрично посочени лицата, които по занятие извършват правни консултации?????

Демек, ние!

Адвокатите!

Отделили са ни най-много място и внимание, като на близо десет реда са описали в кои случаи сме длъжни да докладваме за клиентите си. Нещо повече, изготвили са правила за докладване и критерии! Повярвайте ни, изброяването включва всеки един аспект на адвокатската професия и отношенията адвокат – клиент! Понеже сме убедени в грамотността на читателите си, съвсем накратко, бихме искали да ви обърнем внимание, върху следното: Отношенията адвокат – клиент са конфиденциални и неприкосновени!

 

Нищо от онова, което си говорят клиентите с адвоката си, не може да послужи, като доказателство!!!!! Адвокатските книжа, компютри, досиета, файлове и т.н. са неприкосновени! Не подлежат на изземване, копиране, преглеждане и каквото и да било друго! Така наречената „адвокатска тайна“ е възпроизведена в чл. 30 ал.5 Конституцията на Република България, Закона за адвокатурата, НПК, Европейската конвенция за защита правата на човека.

 

Въведеното задължение за адвокатите за станат доносници на ДАНС, разбирай на властта е неправилно и незаконосъобразно! Нещо повече, директно противоречи не само на изброените по-горе нормативни актове, но и на цялата идея за правосъдие, независима, свободна и самоуправляваща се адвокатура, разделение на властите, демокрация и правата на човека.

Въвеждането на задължение на адвокатите да докладват за клиентите си, грубо нарушава едно от най-важните права на човека – правото на защита! Никъде по света адвокатите не разкриват адвокатската тайна!

Никъде!

 

Е, може би освен в Северна Корея? Всъщност, не сме съвсем сигурни, но там май нямат изобщо адвокати?

 

Баси, „1984“ на Оруел пасти ще яде пред въведения от милиционерското правителство „ред“ за доносничене. С огромно съжаление ще констатираме за пореден път, че подобно нещо не е имало дори по соца, когато всеки трети беше доносник!

Едва ли, някой поддържа илюзията, че подобни мерки са насочени към реална борба с престъпността? Както многократно сме споменавали ефективността на МВР във борбата и с престъпността е равна на нула! Така че, единственият възможен извод е, че това е поредната голяма крачка към тоталитаризма на режимът Борисов.

 

Декларация: С настоящото, уведомявам всички заинтересовани лица и организации, че НЯМА да се регистрирам в ДАНС! Също така, няма да подавам, каквато и да било информация за клиентите си и или за техните казуси не само на ДАНС, но и на каквито и да било служби и службици!!!

 

Апел: Призовавам всички адвокати, практикуващи и не само юристи, съдии, прокурори и въобще всички, които поне малко се чувстват граждани, а не роби да изпратят по едно писмо или имейл на Висшия Адвокатски съвет, Омбудсмана, Министерски съвет, Народното събрание, Комисията по защита правата на човека към ООН, Европейският парламент, както и към всички възможни европейски и международни организации.

Ние, лично ще изпратим писмени уведомления до всички за които се сетим, още в понеделник!

 

Адвокат Николай Хаджигенов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 11803 |18.02.2019 Методи Андреев пред Фрог: В докладите на службите нямаше нищо за руски шпионаж и отравянето на Гебрев . 5| 16179 |06.02.2019 Георги Христов: Няма да ми затворят устата за кражбите след затварянето на КТБ . 10| 15294 |21.01.2019 Р. Ченалова: За мафиотския олигархично-управленски модел прошка няма . 3| 6002 |03.01.2019 Зорница Славова, ИПИ: Властта няма воля за съкращаване на чиновници

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads