Реклама / Ads
1| 7045 |22.01.2019 НАРОДЕН ГЛАС

Адв. Васил Глинджурски за Фрог: Прокуратурата оказва натиск върху съда и Лозан Панов

.
Адв. Васил Глинджурски
Има силен натиск от страна на прокуратурата върху съда и поради тази причина председателят на Върховния касационен съд разпореди проверка на Апелативния съд в София. Каква беше реакцията на Апелативната прокуратура? Изрази писмено становище да не се позволи представителите на Върховния касационен съд да извършват проверка.
 

Върху Лозан Панов също се оказва натиск, именно затова 123 адвокати се обявихме в негова защита, заяви пред Фрогнюз адв. Васил Глинджурски, който е един от инициаторите на декларацията в подкрепа на Панов.

 

Последните няколко години в публичното пространство се появява информация за това какво се случва между отделните институции. За съдебна реформа и в частност адвокатска се говори от много време, но няма конкретни резултати. Вместо това има натиск върху съдии от ранга на Лозан Панов, претърсвания на адвокатски кантори, фалит на КТБ на ЗД „Олимпик”.

 

Представителите на държавните органи представят на гражданите изкривена информация за действителността. Хората не могат да разбират, че са заблуждавани, тъй като не познават правото. Адвокатите, познавайки закона, знаем как трябва да действа определен орган. А той не е в съответствие със законодателството.

 

Когато се извършва проверка в адвокатска кантора или адвокатски дом, трябва да става по правилата на Наказателно-процесуалния кодекс, според който следствените действия се извършват в присъствието на поемни лица. Те в конкретния случай трябва да бъдат адвокати. Прокурор Гешев обясни, че не са били изземвани книжа, но разследващите органи имат право да извършат проверки в адвокатски кантори, защото там могат да се намерят доказателства за извършено престъпление. Такова изказване най-малкото е непрофесионално, тъй като в адвокатската кантора освен книжа и кореспонденция няма нищо друго. Внушава се на обществото, че там има  наркотици, оръжие, алкохол без бандерол.

 

Именно неспазването на законите налага провеждането на реформа както в съдебната система, така и по отношение на адвокатурата.

Още Монтескьо прокламира принципа на разделението на властите. Всъщност властите уж са независими, а се контролират една друга. Народното събрание избира квоти, като по този начин участва в определени колективни органи, в съдебната власт, в избирането на колективни органи, в изпълнителната власт. Но съдебната власт е единствената, над която изпълнителната и законодателната власт не могат да оказват никакъв контрол. В действителност обаче този принцип не се спазва.

 

Изпълнителната и законодателната власт със свои изказвания и действия оказват влияние върху съдебната власт и адвокатурата. Има силен натиск от страна на прокуратурата и поради тази причина председателят на Върховния касационен съд разпореди проверка на Апелативния съд в София. Каква беше реакцията на Апелативната прокуратура? Изрази писмено становище да не се предоставя делото на представителите на Върховния касационен съд да извършват проверка, а това по категоричен начин е противоконституционно и противозаконно.

 

Това е диагнозата на проблема, а симптомите са корупцията, административната тежест и бюрокрацията. Всичко това е крайният резултат от липсата на желание за реформи, както и от неработещия държавен апарат. Най-големият проблем обаче е липсата на адекватна реакция на висшите органи в лицето на съдебната власт и адвокатурата. Поради тази причина аз със свои колеги решихме, че след като нашите висши органи не вземат категорична позиция, ние трябва да изразим такава. Затова създадохме декларация в подкрепа на Лозан Панов. Тя не е единствената. Смятаме, че да си адвокат не е само конституционно закрепена професия, а последният бастион, последната преграда пред беззаконието. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 12742 |20.01.2019 Илиан Василев: Гешев ще е главен прокурор, ако се справи с Дунарит за ”домашно” . 5| 9898 |19.01.2019 Даниел Божилов за Фрог: Ако Гешев иска да е борец за справедливост, да каже цялата истина . 0| 6959 |07.01.2019 Проф. Иван Илчев пред Фрог: Не празнувам, но в образованието се случват и добри неща

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads