Реклама / Ads
22| 11926 |18.03.2018 НАРОДЕН ГЛАС

Бивш дипломат: Не е редно Путин да идва у нас, преди Русия да се извини за поведението на патриарха

.
Стефан Тафров Източник: БТВ
Руснаците ще преизберат Владимир Путин за президент, „защото няма алтернатива и защото вече десетилетия наред в Русия няма истинска демокрация, това е избор без избор“. Политолозите имат различни термини, един от тях е електорален авторитаризъм. Това коментира бившият дипломат Стефан Тафров по bTV.
 

Във вота няма интрига, „самият Путин почти не направи кампания, тъй като нямаше нужда от това – той контролира всичко, не позволи на най-сериозния си противник – Алексей Навални, да се яви на изборите. Тъжно е, защото руският народ, както всички народи, заслужава истинска демокрация, но изглежда, че това е изборът на голяма част от руснаците“, каза гостът.

 

Любомир Коларов, председател на най-старото дружество за приятелство с Русия и дългогодишен кореспондент на БНТ в Москва, пък контрира: „На тези, които ги е много яд, че след Горбачов и Елцин не можа да се разпадне Съветският съюз и след това – Русия, не можаха да я ограбят, не можаха да я разпарцалират, както искат, разбира се, много им е тъжно от това, че тя отново се възражда тази държава и заема своето достойно място в света. Аз разбирам тъгата и мъката на някои хора, но, уви, с нищо не мога да им помогна. Русия през последните години действително направи много сериозни крачки напред, което много притесни онези, които си бяха помислили, че са станали властелини на света“.

 

Числата не показват възраждане, възрази Тафров. Според статистиката на Световната банка Русия е на 12-о място в света по БВП. По брутен продукт на глава от населението заема между 55-о и 60-о място, въпреки всички усилия на Путин, продължава да няма пътища, истински болници в голяма част от страната, бедността нараства, особено през последните две години. Така че няма с какво да се похвали Путин. „Конфликтът между телевизора, където Путин се хвали със своите външнополитически успехи, и хладилника в Русия се засилва“, каза Тафров.

 

„Малко странно ми звучи този плач, че, видите ли, горките руснаци тънат в нищета, а в същото време създават такива колосални творения и в икономиката, и в културата, и в изкуството и т.н.“, каза Коларов. По думите му Путин си е завоювал доверието.

 

В отговор на въпрос Тафров посочи, че не би трябвало Путин да дойде на посещение у нас „след такъв сериозен дипломатически инцидент между България и Русия, след това абсолютно недопустимо поведение на висш представител на Русия като руския патриарх. Не е редно Путин да идва, преди руската страна да се извини за арогантното поведение на патриарха“.

 

Според Коларов обаче „арогантно поведение“ са много силни думи. Той самият не забелязал такова. „'Айде, дето се казва, да бъдем по-внимателни в изказа си“, призова той. Тафров коментира и изострените отношения между Лондон и Москва след нападението срещу бившия шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му. „Това е един от най-острите инциденти в двустранните отношения, който обаче все повече се превръща не само в проблем на двустранните отношения между Великобритания и Русия, а и между Запада и Русия. 

 

Това, което се случва, е много сериозно, говори се за държавен тероризъм от британска страна, тъй като употребата на този нервнопаралитичен газ е извършена на британска територия засяга и британски граждани“, каза гостът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 12455 |27.02.2018 Петер Баран, бивш оперативен директор на ЧЕЗ: Решихме да се оттeглим от България заради много конфликти . 10| 15518 |14.02.2018 Само във Фрог: Висш полицай и бивш магистрат измъкнали от ареста хората на Златко Баретата . 24| 34016 |16.01.2018 Фрог сезира главния прокурор за скандално обаждане на бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров . 2| 5637 |08.01.2018 Бивш шеф на МВР: Такива убийства са по финансови причини, тревожно се натрупват престъпления

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads