Реклама / Ads
9| 5808 |04.10.2017 НАРОДЕН ГЛАС

Бойко Борисов в думи и дела: Държавата ни е в прекрасно състояние по доходи, пенсии и заплати

.
В момента България е остров на стабилност. Няма показател, по който държавата да не е в по-добро състояние- доходи, пенсии, заплати.
 
Това каза премиерът днес пред куп правилни журналисти, които така и не посмяха да го питат по злободневните и много парливи теми на ежедневието. Нямаше военни заводи, нямаше атомни реактори, нямаше КТБ и престъпност, която залива страната.

Затова цялото шоу много заприлича на времето преди 1989 година, когато опасни въпроси към другаря Живков бяха изключени, всичко в страната беше прекрасно, строяхме развития социализъм и признанието на първия държавен и партиен ръководител в целия свят беше гарантирано.

Толкова за думите. Сега за делата.

Доходите в България нарастват, през декември миналата година средната работна заплата надхвърли 1000 лева според НСИ.  

Това звучи чудесно, ако подробностите не показваха една малко по-различна картина. Реално, ако изключим София, Пловдив, Варна и Бургас, заплатите в останалите области на страната са в пъти по-ниски. Столицата генерира над една четвърт от доходите на цялото население на страната и близо 40% от брутния вътрешен продукт.

Средни заплати над 1000 лв. получават заетите в държавното управление и държавното обществено осигуряване, в образованието и в здравеопазването. Но дори и в тези, доминирани от държавата сектори, неравенството на доходите е огромно. В тях работят около 450 хил. българи.

В ИТ сектора средната заплата е над 2000 лв. и близо 1800 лв. във финансовите и застрахователни дейности. В двата отрасъла работят общо около 140 хил. души.

Заетите във всички изброени по-горе сектори на икономиката са съсредоточени най-вече в големите градове на страната и основно в столицата София. Извън тези градове и отрасли заплатите рязко намаляват. А трудовите доходи на около милион българи са близки до минималната работна заплата от 460 лв. По данни на КНСБ около 70 на сто от работещите в България вземат под средната за страната заплата.


Две думи за средната пенсия, която сега е 350 лева месечно при минимална пенсия от 200 лева месечно. Толкова-200 лева- взимат близо 900 000 пенсионери у нас или почти половината от всички възрастни хора.
Линията на бедност в България според статистиката е 314 лева.

Тази цифра означава, че в благоденстваща България почти милион пенсионери живеят под прага за бедност, че повечето от останалите са много близо до този праг, като разликата е 46 лева или 30 хляба месечно. Дали тези хора мислят като премиера? Едва ли.

Георги Александров

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5465 |29.09.2017 Двуликият Борисов забрави (временно) за отмяната на санкциите, иска в Шенген и Еврозоната . 4| 5644 |28.09.2017 Сърбия се обръща към Европа, Борисов май остава единствено верен на Путин на Балканите . 9| 9382 |27.09.2017 Люба Кулезич: След КТБ, няма сила, която да наруши спойката между Борисов и модела КОЙ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads