Реклама / Ads
0| 5678 |16.09.2022 НАРОДЕН ГЛАС

„Булгаргаз“ да вземе пример от германския гигант Uniper, който ще съди ”Газпром”

.
Новината, че германският енергиен гигант Uniper възнамерява да съди „Газпром“ заради спрените газови доставки указва начина, по който трябва да действа и българската „Булгаргаз“.
 

Казусът с Uniper обаче е много добра илюстрация за това колко оплетени с Русия бяха редица германски енергийни фирми и в какъв шок и отрезвяване се превърна руското нападение срещу Украйна, последвалите санкции на ЕС срещу Москва и газовия шантаж на Кремъл срещу Европейския съюз.


Uniper има активи за 128 млрд. евро – над два пъти повече от годишния БВП на България. Компанията притежава въглищни, газови, водноелектрически, вятърни и слънчеви централи в няколко европейски държави, а в Швеция – и атомна централа. За нея работят 11 500 души. Капацитетът на газовите хранилища на Uniper в Германия, Австрия и Великобритания e 9 млрд. куб. м – 18 пъти повече от нашето в Чирен.


И сега внимание – Uniper има голяма дъщерна фирма в Русия – Unipro, която притежава активи за $1,73 млрд евро, сред тях са пет големи въглищни и газови централи. Unipro има 5300 служители и през миналата година формира една пета от оперативната печалба на Uniper. В края на 2021 г. германската компания имаше намерение да продаде своята собственост в Русия, но при сегашните условия това е невъзможно, защото руските власти не позволяват такава сделка.


Uniper бе един от най-големите купувачи на руски газ в Европа. Затова компанията реши да участва в проекта за газопровода „Северен поток-2“. След като Полша успя да блокира влизането на пет западни компании като акционери в този газопровод, те решиха, че ще го финансират със заем. Така Uniper осигури 10% от парите за построяването на „Северен поток-2“, което прави около 1 млрд. евро. След руското нападение срещу Украйна окончателно стана ясно, че този газопровод няма да го бъде и Uniper се принуди да отпише от активите си 695 млн. евро от този заем плюс още 292 млн. лихви по него. Иначе казано – тези пари са безвъзвратно загубени.


През април Uniper обяви, че ще приеме руската схема за плащане на газа в рубли, но въпреки това доставките за германската компания бяха спрени, първо частично, а сега – изцяло. Тя се изправи на ръба на фалита и за да я спаси германското правителство й отпусна 15 млрд. евро – това е най-голямата сума, с която е подпомагана закъсала фирма в цялата икономическа история на Германия. Срещу тези пари правителството взе 30% от акциите в Uniper. Говори се, че тя може бъде изцяло национализирана, но думата „национализация“ звучи доста странно, когато става дума за Uniper, защото в момента тя е мажоритарна собственост на финландската Fortum, която пък от своя страна е под контрола на финландското правителство. Финландците държат 56% от Uniper.


Така че – свидетели сме на икономическа драма, в центъра на която е германска компания с финландски собственик и опасни бизнес обвързаности с Русия.


Пламен Димитров, Българско геополитическо дружество

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5395 |17.07.2022 Владислав Панев, ДБ: Готови сме да вземем мандата, за премиери могат да бъдат обсъдени Лорер и Минчев . 0| 5933 |05.07.2022 Валерий Тодоров: Руското МВнР има позиция, но Путин ще вземе решението за посолството в София . 12| 11840 |23.07.2020 Станислав Балабанов от тв 7/8: Рокадите в кабинета са пример за гавра с обществото . 5| 4951 |07.01.2020 Борис Бонев: София да вземе за пример Копенхаген и Виена за мобилност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads