Реклама / Ads
14| 8910 |03.02.2015 НАРОДЕН ГЛАС

Чиновничка от МОН стана по втория начин игуменка на най-богатия девически манастир

.
Дългогодишна служителка в Министерството на образованието и науката (от 1974 до 1992 г.) и собственичка на фирма за счетоводни и куриерски услуги със светско име Маргарита Ласкова, но известна и като монахиня Пелагия, стана игуменка на най-богатия девически манастир в България - Самоковския "Покров Богородичен". Въпреки че патриарх Неофит, който е и Софийски митрополит, е назначил монахиня Пелагия още на 1 декември 2014 г. на отговорния пост, за заповедта му се разчу едва сега и миряните в Самоков и Дупнишката духовна околия, в която е манастирът, настръхнаха.
 

Поводът за негативизма им е скандал отпреди 5 г., когато Пелагия бе вкарана в манастира от Знеполския епископ Йоан (тогава викарий на бившия патриарх Максим, а сега Варненски митрополит) само за да може бързо да се издигне до игуменския пост и така епископът да получи контрол върху банковите сметки на обителта.

 

Замонашването на министерската чиновничка стана на 1 октомври 2010 г. от епископ Йоан, при това на тайна вечерна сбирка, без това предварително да бъде одобрено от тогавашната игуменка Гавриила, без присъствието на останалите монахини, без решение на епархийския съвет, без предварително да е одобрявана за послушница и въпреки че медицинското й свидетелство било с изтекъл срок на годност.

 

Веднага след влизането на Пелагия в Самоковския манастир Йоан започна да й проправя пътя към игуменската килия - от поста й на заместник-игуменка на манастира бе уволнена калугерката Гликерия - бивша журналистка и просперираща рекламна и PR специалистка със светско име Емилия Любенова Ангелова. Гликерия бе изпратена на послушание в манастира в Годеч, като преди това бе обвинена в кражба и задължена да предаде всички сметки на храма и инвентара, като изпрати по един екземпляр от документите в Софийската митрополия. Въпреки че под заповедта за отстраняването й стоеше подписът на патриарх Максим, тогава в църковните среди упорито се говореше, че дядото вече е много тежко болен, въобще не е наясно какво става и подписът му е подправен, съобщава struma.bg.

 

Изхвърлянето на Гликерия стана през главата на възрастната игуменка Гавриила, която изрично бе изпратила писмо до Максим нейната заместничка да остане в манастира, същата молба тогава депозира и Гликерия, но Св. синод отказа да ги разгледа и Знеполският епископ Йоан разпореди незабавното влизане в сила на патриаршеската заповед. Килията на Гликерия бе закована и допълнително заключена с катинар, а монахинята получи сърдечна криза и бе откарана в болница. Самото запечатване бе извършено с подписите на Йоан Знеполски, главния финансов ревизор при Софийската митрополия Иван Кошлуков и на д-р Борислав Филчев, който е епархийски съветник в митрополията и след изгонването на Гликерия бе назначен за касиер при самоковския метох. Пикантна подробност е, че д-р Филчев е анестезиолог в МБАЛ - Самоков и фаворит на шефката на болницата д-р Красимира Ковачка, която е сестра на енергийния бос Христо Ковачки. 


В Самоков тогава създават дори инициативен комитет за защита на Гликерия и плашат с бунт, настояват за среща с епископ Йоан, но молбата им да върнат монахинята отново в местния метох остава без отговор. Постепенно тогавашните страсти стихват, но с огласяване името на новата игуменка вчера те отново са на път да взривят миряните.

 

До момента ревизия в манастира не е правена, тоест по никакъв начин не са доказани финансови прегрешения на Гликерия, въпреки че тя бе обвинена точно в кражби. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 10237 |09.01.2015 Павлов за Фрог: Възродителният процес стана удобен научно-политически бизнес . 14| 5875 |26.07.2014 Бум на пенсионери! Станаха с 41 на сто повече . 0| 6729 |13.05.2014 Митрополит Дометиан стана почетен член на Сдружение „България си ти!“ . 0| 6546 |07.03.2014 Директорка на училище в Лондон стана „Българка на годината”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads