Реклама / Ads
35| 8348 |26.08.2014 НАРОДЕН ГЛАС

С. Делийски пред Фрог: Без ГЕРБ РБ ще си остане интелектуален клуб

.
В политиката освен принципите важна е властта. РБ така си изиграха картите, че при тях въпросът е или принципите, или властта, а не и двете. Реформаторите се превърнаха в един бутиков електорален проект, който трудно може да упражнява власт, невъзможно е да управлява извън ГЕРБ, коментира пред Фрог нюз политологът Страхил Делийски.
 

Разбираеми са лъкатушенията на Радан Кънев. Един ден хвърляме примамката на принципите, следващия ден виждаме, че гласоподавателите не ни се увеличават – затова следващия ден хвърлят примамката на властта. Ако пак видим, че гласоподавателите не кълват, нищо чудно до изборите пак да сменим 1-2 пъти примамката. Това е деликатна политическа ситуация, при която наистина въпросът е или/или, продължава Делийски.

 

Реформаторите сами са си виновни за тази ситуация. Дълго време стояха отстрани на политическия процес с чувството на превъзходство и недостижимост. Гледаха на себе си, като на богоизбрани политици, които модерният политически процесе детерминира тяхното участие във властта, без да си правят усилия. Нещо повече при тях се забелязва един тип политическо мислене, при което едва ли не политиците трябва да се нагаждат според интересите на избирателите, а обратно. Казваха си: Ние сме гениални, но нашите избиратели не ни избират. При това положение, това което се случва, беше напълно очаквано.

Много е вероятно тези лъкатушения да ги извадят въобще от парламента, смята политологът.

 

ГЕРБ са в позицията на силния, те могат да си позволят да определят правилата на играта в партньорството си с РБ. Без тях РБ ще си остане  интелектуален клуб. Не вярвам обаче много в политическите алтруистични принципи на Борисов. От приятелски жест неговото може да се превърне в задушаваща прегръдка.

 

Електоралната ситуация е такава, че ГЕРБ за тази година и половина откакто не са на власт не успяха да създадат мостове, за да излязат от изолацията, в която бяха изпаднали. Евентуалните партньори остават ДПС, които за тях не са авторитет. На ГЕРБ им трябва партия, за която да отиде глас, който няма да вземе опозицията. В този смисъл РБ е полезен на ГЕРБ, каза още Делийски.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5924 |25.08.2014 Б. Цветков пред Фрог: Новият шеф на Пощите е старият им ликвидатор . 17| 6868 |21.08.2014 К. Паскалев пред Фрог: НС ще се занимава с Вигенин . 7| 7552 |20.08.2014 Румен Петков пред Фрог: Печатницата на БНБ е за прокурор . 42| 10614 |13.08.2014 А. Семов пред Фрог: Ние сме една много грозно загиваща държава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads