Реклама / Ads
3| 5916 |03.05.2023 НАРОДЕН ГЛАС

Две години без Борисов и 20 места нагоре по медийна свобода. А какво би станало след 20 години без него?

.
“В България свободата на словото е толкова свободна, че трудно се сравнява с другите държави”. Думите принадлежат на Бойко Борисов, а коментарът е направен на 16 март 2021 г. - малко преди редовните избори на 4 април и края на управлението на ГЕРБ. Тогава България заема 112 място по свобода на словото - последно в Европейския съюз. Днес, две години след края на 12-годишното управление на Борисов и ГЕРБ, страната ни е с 20 места нагоре - позиция, която за последно е заемала през 2010 г. Сигурно това е “пълна случайност”.
 

Ерозията на свободата на словото у нас е процес, който тече необратимо през годините, в които на власт е Бойко Борисов. Причините за това не са малко - неясна собственост, парични обвързаности, чист журналистически мързел. Разследващата журналистика се превърна в мираж. На почит бяха издигнати казионните медии, които получаваха потупване по рамото и някой друг лев в замяна на удобни въпроси. 

 

На този фон Борисов няколко пъти е обяснявал колко свободно е свободното слово у нас. За него никога не е имало проблем с медийната независимост. Той отказваше да отговаря на журналистически въпроси и нито Борисов, нито пък гилдията виждаха проблем в това. Напротив - всичко се превърна в порочен модел на поведение, довел ни до печалното 112-то място, което страната ни държа години наред в класацията на “Репортери без граници”. 

 

Този модел на поведение започна да се руши малко по малко през 2020 г., когато избухнаха протестите срещу четвъртия кабинет на Бойко Борисов - единственият, изкарал пълен мандат, макар и на косъм. Медиите започнаха да питат малко повече. Възбраната върху споменаването на Борисовите приятели започна да пада. 

 

Ако питате Борисов обаче, свободата на медиите се е влошила драстично, откакто той не е на власт. Защото тук-там започнаха да го пита за неща, които са му неудобни. 

Представям си колко шокиращо е да осъзнаеш, че си изпуснал кучето от каишката, на която си го държал дълги години. 

 

Въпреки това Борисов все още отвръща лаконично и с досада, когато се заговори за пачки и кюлчета, когато се спомене името на Мата Хари - сякаш това не са важни и показателни за корупционното му управление въпроси. Лидерът на ГЕРБ продължава да се осмелява да дава насоки на журналистите къде и какво да питат, кара се на медиите, когато не играят по свирката му и обвинява гилдията за държавния колапс, който на практика тежи на плещите му след 12 години на власт. 

 

Но това е друго тема. 

 

Да си представим само какво би станало с цялата ни държава, ако Борисов бъде трайно откъснат от управлението на страната ни. Може би състоянието на медийната свобода у нас ще влезе в челната 50-ка. Може би магистралите ни няма да са тънки и плачещи за ремонт, може би ще имаме по-добро здравеопазване. Може би няма да сме най-корумпирани в ЕС. Може би...

 

71-вото ни място в класацията на “Репортери без граници” е похвално за България. Това е позиция, която не сме заемали от 13 години и скок от 20 места само в рамките на година. 

 

Има смисъл. 

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 7667 |16.02.2023 Даниел Смилов: Защитната тактика на ГЕРБ за Горанов и ”Магнитски” е глуповата, единственият достоен ход е оттегляне на Борисов . 10| 9044 |01.02.2023 Финансистът Юлиан Войнов: България оперира с евро, наричано ”лев” в съотношение 2 към 1 от 25 години насам . 0| 4065 |25.01.2023 Моделът „Борисов - Гешев/Цацаров“ е преписан от „Путин – Чайка“, а той от „Сталин- Вишински“ . 0| 3514 |17.01.2023 Емил Соколов: Радев и Борисов нямат проблем да работят срещу общия си враг - ПП и ДБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads