Реклама / Ads
1| 5881 |11.02.2014 НАРОДЕН ГЛАС

Евромайка кара опериран малчуган от Септемврийци до лечебницата в Монтана

.
Спешна помощ отказа линейка за болно дете. Абсурдът се случи в село Септемврийци, където родители извикали лекарски екип за 5-годишния си малчуган. Хлапето е оперираното преди месеци от апендикс.
 

Раната обаче не заздравява и тече през дренажа. Детето от събота е с подут корем и с болки. Майката Малина позвънила обезпокоена на тел. 112, откъдето я свързали със спешния център в Монтана. По нейни думи оттам отказали да пратят линейка, защото детето нямало температура. Оказало се, че задължително трябвало да реагират само за деца до 1 годинка. Преди седмица местните медици склонили да бият път до селото, защото малчуганът, който е и астматик, имал пристъп. "Екипът ни предупреди това да ни е за последното", твърди майката.

Обезпокоените родители потърсиха помощ от "България без цензура". Бедните роми нямат пари да ангажират транспорт до монтанската болница и държат детето си в тежко състояние у дома. Даниела Колева от социалния проект "Евромайки" само за час намери кола и тръгна за дома на семейството. След истински офроуд в Септемврийци, където няма улици до къщите, тя успя привечер вчера да натовари ромчето и майка му и да ги закара до лечебницата. Оказа се, че хлапето е с херния. След прегледа, лекарите от Спешното отделение на болницата го изпратили да си ходи с указание към родителите, ако състоянието му се влоши през нощта, да го докарат отново?!

"Що за държава сме, в която се отказва медицински екип за дете. Когато една майка търси помощ, дори и да не може да обясни адекватно ситуацията, държавата е длъжна да се отзове, защото става дума за малко дете", коментира поредният парадокс в родното ни здравеопазване Даниела. Евромайката е изумена от бездушието на системата. "Бърза помощ не може да дели пациентите по етнос или по местоживеене. В Септемврийци наистина няма улици, линейките не достигат, а джипито е в съседното село и бедните не могат да си позволят транспорт до там. Това обаче не е причина те да бъдат отхвърлени и лишени от грижа, изумена е Колева. Не е нормално в автопарка на парламента да има десетки скъпи лимузини, а да няма линейки за селата", категорична е тя. Смята, че е крайно време държавата да се погрижи и за лекарите, които масово бягат от страната. Трябва да се вдигнат заплатите, защото медиците вече не достигат, а селата ще останат без никаква лекарска помощ, твърди евромайката.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 49| 10515 |10.02.2014 ПОМАК се изгаври с Антон Дончев . 2| 6060 |07.02.2014 Пациентската организация сезира ЕС за геноцид към народа ни . 0| 5678 |06.02.2014 "България си ти!" раздава млечни продукти на социално слаби . 2| 6111 |05.02.2014 Спящият красавец

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads