Реклама / Ads
3| 6619 |30.08.2019 НАРОДЕН ГЛАС

Франция да откаже разследване на Атанас Чобанов, искат от ”Репортери без граници”

.
Френските власти да отхвърлят европейска заповед за разследване, насочена срещу Атанас Чобанов поискаха от неправителствената организация ”Репортери без граници”. Той е български журналист, който живее във Франция, поясниха от неправителствената организация, цитирани от БНР.
 

В публикувано съобщение на сайта на организацията се казва, че тя се опасява, че тази заповед може да заплаши конфиденциалността на журналистически източници.

Чобанов, който е редактор на българския разследващ сайт "Бивол", научил на 2 август за заповедта за разследване, изпратена от прокуратурата в София до Френските власти.

 

От "Репортери без граници"подкрепят искането на адвокатите на Чобанов до френската прокуратура и френското външно министерство да не се съобразяват със заповедта.

Според ръководителя на правния отдел на организацията Пол Копан "Българската прокуратура се опитва да злоупотреби с европейския механизъм за сътрудничество, за да сплаши известен разследващ журналист".

 

От организацията се притесняват, че това искане може да доведе до нарушаване на конфиденциалността на източници и до нарушаване на правото на свобода на словото на Атанас Чобанов. "Поради тези причини искаме френските правосъдни власти да не се съобразяват с тази заповед", каза Копан.

 

В Наказателния кодекс на Франция се допуска отказ от сътрудничество на европейска заповед за разследване от друга страна член на ЕС. Нужно е да има основание за несъвместима с европейското законодателство за правата на човека.

 

С европейска заповед за разследване българската прокуратура поиска на 1 август от френските власти да бъде разпитан главният редактор на сайта "Биволъ" Атанас Чобанов във връзка за разследването за кибератаката срещу приходната агенция.

Тогава Чобанов заяви, че сам ще потърси разследващите и отрече да има каквато и да връзка с разследваната заради кибератаката срещу Националната агенция за приходите "ТАД Груп".

 

"Смятам, че прокуратурата се опитва да пришие "Биволъ" към някакво дело, по което могат да поискат със СРС-та и с други методи да разберат по какви теми ние работим", заяви Атанас Чобанов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 13932 |04.05.2019 Ченалова: Разследването по закона ”Рико” продължава с бързи темпове . 11| 13283 |10.03.2019 Осман Октай: В Мюфтийството има много далавери и много за разследване . 12| 9881 |11.02.2019 Три пъти заподозреният за отравянето на Гебрев бил в България, службите спрели разследването . 0| 6212 |14.06.2018 Месец след разследване на Фрог: ВКП влиза в „Медицински одит”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads