Реклама / Ads
11| 11841 |25.09.2018 НАРОДЕН ГЛАС

Фрог пита Цачева за условията, при които живеят Десислава Иванчева и Биляна Петрова

.
Министърът на правосъдието Цецка Цачева
Министърът на правосъдието Цецка Цачева трябва да провери условията зад решетките, където пребивават вече повече от 5 месеца задържаните Десислава Иванчева и Биляна Петрова. Това на което са подложени ежедневно двете жени определят като „съвременен концлагер“.
 

На 16 септември Бтв излъчи безпрецедентно интервю с бившия кмет на район „Младост“ в София Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова, в което те разказаха за нечовешките условия в ареста, в които те живеят и трябва да подготвят защитата си. Специализираната прокуратура за първи път допусна телевизионен екип в една от залите си, за да бъде направено интервю със задържани, но екипът не е допуснат в помещенията на ареста, в който пребивават двете жени.

 

Напълно невероятно звучи как в държава от Европейският съюз, жени може да бъдат държани в продължение на месеци без топла вода, да са 23 часа на аварийно осветление, да нямат достъп на свеж въздух в килиите си, да нямат разходка, а алтернативата, която им се предлага да ги лишава от адекватна защита и работа с адвокатите им.

 

Потресени от изнесената информация Фрог нюз публикува думите на двете задържани жени от цялото интервю, защото вероятно не всички са успели да го гледат по телевизията. Въпреки стряскащите условия, които се описват, нито една институция не излезе с опровержение, а това се приема единствено като потвърждава казаното.

 

След липсата на каквато и да било реакция ние официално изпатихме до г-жа Цецка Цачева 11 въпроса с молба да ни отговори по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). През изминалата седмица тя беше на посещение в Старозагорският затвор, където проверяваше условията и как върви ремонта там.  Посещението й беше само ден след като изпратихме заявлението си по ЗДОИ, което ни накара да вярваме, че министър Цачева ще направи проверка и ще ни отговори.

 

След показния арест на Иванчева и Петрова, множеството пресконференции, изнасянето на подробности от разследването, публикации и публични изяви на страни по казуса е доказано, че към този случай има повишен обществен интерес. Нелепо ще е от министерството на правосъдието да ни откажат информацията с мотив, че липсва обществено внимание към казуса.


.

Биляна Петрова и Десислава Иванчева разказват за условията, в които се налага да оцеляват и да изготвят защита с.

 

За да получим отговори на въпросите, които зададохме на г-жа Цецка Цачева, тя трябва да посети поне ареста на специализираната прокуратура.  Ще следим с повишено внимание за такова посещение, а срокът да получим отговор е 14 дни.

 

Очакваме отговор на следните питания:

 

1.       Какви са условията в местата,  в които са били държани арестуваните Десислава Иванчева и Биляна Петрова, от задържането им до момента?

2.       Вярно ли е, че в помещенията в които са в момента има само аварийно осветлени, което работи 23 часа, няма прозорци и достъп на чист въздух?

3.       Имат ли постоянен достъп до топла вода?

4.       По колко време на ден жените стоят затворени и колко време могат да се разхождат?

5.       Колко е голямо помещението в което са държани в ареста и в затвора Иванчева и Петрова?

6.       В колко ареста в страната помещенията са под земята и въздухът се вкарва с компресори, както официално твърди пред медиите адвокат Марин Марковски?

7.       Колко дела има заведени срещу България за лошите условия в арестите и затворите през последните две години?

8.       Колко дела са спечелени и какво обезщетение е заплатила страната ни през последните 5 години?

9.       Дискриминирани ли са жените по отношение на условията в които са поставени при задържане спрямо мъжете?

10.    Какъв е редът за допускане на медии и граждански организации, които искат да документират условията в помещенията, в които са задържани двете жени?

11.    Моля за официално становище на институцията за представената пред медиите информация за условията в които пребивават Иванчева и Петрова от началото на задържането им и какви са предприетите промени?

 

 

Междувременно от социалните мрежи стана ясно, че жителите на район "Младост"  в София отново се събират днес на протест срещу презастрояването на квартала.

 

Диана Йонкова

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 10888 |22.09.2018 Фрог научи: Президентството не иска Терзийски и Спиридонов да са главни секретари на МВР . 9| 7893 |20.09.2018 И Ризова не посмя да попита Маринов, дали е бил шофьор на Мето Илиенски . 4| 9533 |13.09.2018 Майките пред Фрог: Социалният министър се подигра с нас, очерни ни и ни дискриминира . 13| 12882 |13.09.2018 Владо Береану за Фрог: Всеки в политиката е обвързан- баща му, жена му или той са в схеми

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads