Реклама / Ads
1| 9850 |01.09.2016 НАРОДЕН ГЛАС

ФРОГОКО: Москов възражда Държавно аптечно управление

.
д-р Петър Москов
Здравният министър д-р Петър Москов реши да създава държавна фирма за лекарства, която да не се конкурира с частните. Тя щяла да осигурява липсващите медикаменти на пазара и да внася дефицитните. На пръв поглед идеята му звучи хуманно: той ще спасява стотици болни, оставени без лекарства. Москов обаче не е мислил за обезпечаването на своето начинание, алармираха медици пред Фрог нюз.
 

Негови колеги медици видяха в идеята му връщане на времето на комунизма и са убедени, че държавната фирма ще бъде товар за данъкоплатеца и надали ще допринесе за лечението на хората.

 

„Държавната фирма на Москов ми напомня за Държавно аптечно управление, което разпределяше лекарствата от заводите. Имаше само една единствена фирма - „Маймекс”, която внасяше лекарства само за Правителствена болница по второ направление. Не виждам как ще съществува тази фирма и как ще се конкурира с частните. Самият факт, че тя ще внася лекарство, което частните няма да искат да внасят, значи че ще работи на загуба. Кой ще я покрива?, пита д-р Николай Болтаджиев от МБАЛ „Света Богородица”.

 

„В България имаше преди 89-та такива държавни предприятия и нямаше лекарства. Хората си правиха животински инсулин, защото нямаше кой да произведе. Идеята не е нова, може пак да се върнем в тези времена и отново ще разберем, че така болни не се лекуват”, коментира д-р Стойчо Кацаров, бивш зам.-министър на здравеопазването.

 

„Това, което предлага д-р Москов, ни връща във времената на Държавно аптечно управление. Може идеята да е друга, но трябва да я видим написана в някакъв документ, за да не гадаем. Според мен, тази идея, за да се реализира, трябва да има коренна промяна на Закона за лекарствата. Ако едно лекарство се покрива от Касата, как държавата ще го осигури?! По какъв механизъм – като прави търг, като го внася по друг параграф? Доста от лекарствата липсват на пазара. Прочетох в електронна медия, че в една болница са скочили лекарствата за онкология с 49%, а броят на пациентите е намалял. Това в резултат на реформата ли е?! Къде са евтините лекарства? Касата започва да прави проверка и да задава въпроси защо лекарите са назначили тези скъпи лекарства от втора и трета линия, а не ползват от първа. Защото ги няма от първа. Евтините ги няма. На тези въпроси трябва да се отговори най-напред и тогава да се прави държавна фирма, която да внася лекарствата, изтеглили се от българския пазар”, коментира д-р Румяна Тодорова, бивш управител на НЗОК.

 

„Идеята на здравния министър представлява комунистически атавизъм по подобие на Аптечно управление от 1988 г. Нов канал за корупция с цел централизиране на доставките и поставяне в зависимост на болни и болници”, смята д-р Георги Тодоров от БЛС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5962 |31.08.2016 ФРОГОКО: Режат клиничните пътеки за химиотерапия . 3| 16691 |31.08.2016 Само във Фрог: Приближена на шефа на СДВР ръководи разследването в полицейско управление . 0| 4968 |30.08.2016 Фрогоко: Пръстовите отпечатъци са в 70 болници, а МС и хабер си няма за тях

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads