Реклама / Ads
5| 6342 |26.10.2018 НАРОДЕН ГЛАС

Ген. Матеев склони премиера- създава се Командване на Силите за специални операции

.
До края на годината трябва да станат факт промените в Закона за отбраната и Въоръжните сили за сформиране на Командване на Силите за специални операции. Това каза премиерът Бойко Борисов на полигон „Ново село“, където наблюдава заключителния етап на многонационалното учение „Тракийски меч“.
 

В него участваха формирования на специалните сили по инициативата B-9 от Югоизточна Европа със столици Анкара, Атина, Белград , Букурещ, Подгорица, Сараево, Скопие, София и Тирана, с подкрепата на авиация на Въоръжените сили на САЩ и на България.

 

Това бе шестото учение в този формат. То се провежда под егидата на началниците отбраната и на генералните щабове на отделните страни.

 

Министър-председателят посочи, че е дал указания да се увеличи численият състав на нашите Сили за специални операции и да се отпуснат средства за подобряване на оборудването, включително и осигуряването на най-добри парашути. Още в сряда той ще има разговор с министъра на отбраната Красимир Каракачанов и началника на отбраната генерал Андрей Боцев по този въпрос, които също бяха на учението. Премиерът не се е отказал и от намерението за ремонта на специализирания учебен център „Црънча”, както и на другите райони на 68-а бригада. Според командира на Силите за специални операции бригаден генерал Явор Матеев, Командването ще бъде в Пловдив. Той очаква откриването да се състои на 18 март 2019 г., на която дата през 1943 г. е създадена Парашутната дружина.

 

Тези учения са от значение за бойната подготовка, но те са и част от военната дипломация, каза министър Каракачанов, след като благодари на участниците за отличните резултати. Когато стане криза в част от Балканския регион, отбляза той, нашите военни се познават и ще действат успешно. Впрочем това бе демонстрирано по най-добрия начин от осемте тима на учението, в които имаше военнослужещи от различните страни. Тази подготовка, продължи министърът има респектиращо въздействие върху всички фактори в нашия регион, които се опитват да провеждат политика, съчетана с радикализъм и тероризъм.

 

Над 200 военнослужещи от формирования на Силите за специални операции на страните-членки на инициативата B-9 от Югоизточна Европа участваха в учението. Сформирана бе съвместна многонационална Тактическа група за Специални операции. Извършваха се парашутни скокове, взривявания през цялото време, стреляше се с бойни патрони, летеше се с хеликоптери, демонстрира се въздушна медицинска евакуация на ранен. Това бяха все рискови задачи, пише още Otbrana.com.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 11214 |25.10.2018 Велислав Минеков: Това с майките - мизерия на нашия разум и морал . 16| 12103 |24.10.2018 Защо не сме по площадите? Гневим се на Валери Симеонов във фейсбук и на маса.... . 11| 8641 |24.10.2018 Гриша Ганчев изригна срещу Кирил Домусчиев . 13| 13307 |24.10.2018 Тома Томов: Страната ни е хаос и безпътица, скандал, скандал, скандал….

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads