Реклама / Ads
0| 24048 |04.04.2022 НАРОДЕН ГЛАС

Ген. Цветан Тотомиров: На къде отиваме?! Жалко за тези след нас, започват от нулата!

.
Цветан Тотомиров
Светът, в който живеем, толкова много се промени, че е вече много трудно да си представим, че може да се върне към някогашния си вид. Жалко, много жалко за тези, които идват след нас. Те трябва да започнат всичко от „нулата“, за да могат да изпълзят от тази „джунгла“ на противоречия. За жалост, настъпи период, който се вписва в стария анекдот на Радио Ереван. Попитали радиото – „Кога ще живеем по – добре?“ „Вече живяхте!“ – бил отговорът.
 

Първите сигнали за промяната в света се появиха с настъпилата пандемия от COVID 19. Сякаш и природата ни разбра и искаше да ни предупреди, че не всичко ни е наред. Всяка държава се спасяваше сама. Затвориха се граници, области, градове. Хората се отчуждиха, не контактуваха, даже бягаха един от друг.Трудно е сега да се каже дали успяхме да „победим“ пандемията, но още по трудно е да кажем какво ни остави като наследство – направихме ли необходимите изводи или повече „оглупяхме“.


Сега вече и с така наречената специална военна операция срещу Украйна, светът още повече се промени. Разрушения, жертви, бежанци, санкции, „приятелски и неприятелски“ държави и т.н., все такива неща, наречени с общо име „език на омразата“, които още повече и повече разделят света. Провежда се една невиждана до сега информационна война с много „истини“ за какво ли не – обвиняване в шпионаж, провокации, „търсене“ на предатели и т.н. Даже се стигна и до лични нападки, президентът Байдън нарече във Варшава президента Путин „касапин“ и че „не може повече да остане на власт“, а Белият дом с незавидна бързина по- късно уточни, че „САЩ не искат смяна на управлението на Русия“.


Цените на стоките и горивата растат непрекъснато нагоре. Твърде е вероятно, ако войната продължи дълго, мизерията да обхване много държави, както в Европа, така и по света. Ние също не сме пропуснати, това проличава, както в супермаркетите, така и в бензиностанциите. Възниква въпросът „ще започне ли голямата война – войната за оцеляване“?


А сегашните тенденции са, че някой държави искат войната да продължи много време „до последния украинец“, както някои вече се изказаха. Това се потвърждава и от факта,че секретаря по отбрана на Великобритания обяви, че на донорската конференция – 35 държави са решили да предоставят на Украйна тежко въоръжение с голям обсег, бронирани машини, средства за ПВО и за брегова отбрана и др. Всичко това, няма ли да доведе до нови разрушения и много жертви между военнослужещите от воюващите страни и цивилното население на Украйна! Вярно че с това – войната ще продължи по-дълго време и държавите участващи в войната (макар и косвено) се увеличават.


Следейки ставащите събития, може определено да се подчертае, че от ден на ден „мостовете“ за преговори за примирие се разрушават и намаляват. Медийната пропаганда в провеждащата се информационна война вместо да съдейства за сядане на масата за преговори, с противоречивите си мнения, оказват отрицателно въздействие. Преговарящите екипи на двете страни, правят опити за решаването на някои хуманитарни коридори, но на другия ден те не се осъществяват по неизвестни причини и започва прехвърлянето на топката.

 

Ако изключим Турция и Израел, никоя друга европейска държава не е поставила въпроса, че трябва да се седне на масата за преговори за спиране на войната. Трудно ми е да кажа защо е така, затова отговора оставям на Вас.

 

За това е крайно време да се запитаме, всички ние гражданите на този континент – На къде отиваме? Не се ли страхуваме, че наближаваме онази червена линия, преминаването, на която има непредсказуеми последици.

 

Ген. Цветан Тотомиров

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 15418 |30.12.2021 Проф. Радулов: Рашков знае къде са отишли парите от АМ ”Хемус”, но трябва да го докаже . 15| 10245 |26.12.2021 Г. Господинов: Защо спряхме да си говорим? Къде беше точката, когато започнахме да се разпадаме? . 11| 17917 |27.07.2021 грешка4007 . 10| 17872 |12.06.2021 грешка40088

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads