Реклама / Ads
1| 5938 |25.02.2020 НАРОДЕН ГЛАС

Ген. Венцислав Мутафчийски: Няма регистриран коронавирус в България

.
Ген. Венцислав Мутафчийски
Националният щаб за коронавируса има изключителни правомощия. Работа на щаба е при необходимост да препоръча дори отмяна на организирани събития. Нямаме регистиран коронавирус, всичко което се прави към момента, е да сме подготвени за евентуална инфекция, образно казано ”да не ни изненада зимата”=
 

Това каза пред Нова телевизия генерал-майор Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА и председател на националния щаб срещу коронавируса.


Да не се пътува там, където има регистиррани случаи, да се следват съветите, които всеки момент ще излязат на листовки, да се ограничава посещение на публичните събирания, посъветва генералът.


Камерите, които следят за температурата на преминаващите през границите, не се различават по нищо от обикновените камери за наблюдени. Правилното поведение на човек, който не е показал признаци на инфекция при пристигането, но се появат след това, и има съмнение за заразяване с новия коронавирус, е първо да се обади на личния си лекар или да се свърже с обявения от Здравното министерство телефон за въпроси, каза председателят на националния щаб.


Вирусът е неустойчив във външна среда, така че няма данни за заразяване от стоки от Китай. Но както в цял свят, и у нас ще се издирват всички контакти на човек със съмнение за вируса.


Как да се различи инфекцията от коронавируса и грип? Симпотмите са еднакви, но за подозирането на инфекция има голяма разлика между вдигнал температура, който не е пътувал в чужиба, или човекът е бил в Китай или Италия и вдига температура, обясни проф. Мутафчийски.


Средно за седмица 5000 души се прибират със самолет от Италия, вероятно още толкова през сухопътните граници. Добре е да се изолират под карантина вкъщи.


САЩ има много строга система за превенция - всички, които се връщат от Китай се настаняват без уговорки в медицински военни бази за 14-дневно наблюдение, затова болните там не са много, даде пример началникът на щаба.


Възможно е човек да се зарази чрез съдове за хранене или с пари, по които има COVID-19. Засега у нас няма случаи така че само теоретично се обсъждат тези въпроси.


Няма утвърдено лечение. В болнично заведение се прилагат лекарства за грип, понякога в комбинация с някои лекарства за СПИН, обясни генералът.


На въпрос на лекари има ли достатъчно предпазни средства в болниците, ген. Мутафчийски отговори, че са осигурени около 8000 комплекта костюма и специални маски с очила.

Паниката не трябва да стига до опразване на магазини, просто трябва да се спазват препоръчаните мерки за профилактика, посъветва шефът на щаба.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 9209 |22.01.2020 Каролев: Няма как планът за Перник да се изпълни за 45 дни . 45| 19081 |17.01.2020 Иван Костов: Прокурорско-олигархичният център на властта нямаше да бъде възможен, ако политиците се чувстваха честни и негузни . 14| 16051 |12.01.2020 Живеем в един общ Перник, докато не хванем винкела, дъжд няма да вали! . 8| 9773 |04.01.2020 Илиян Василев: Отваряйте шампанското - ”няма воден Апокалипсис, няма проблем”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads