Реклама / Ads
1| 6356 |08.06.2023 НАРОДЕН ГЛАС

Гешев и руската нишка или как един мъж в расо загатва за връзката на главния прокурор с Кремъл

.
Източник: Българската национална телевизия
Висшият съдебен съвет обсъжда исканията за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев от поста, а междувременно под прозорците на кадровиците тече протест в защита на обвинител №1. Този сюжет става още по-драматичен, благодарение на една най-обикновена снимка, направена от Българската национална телевизия, която обаче загатна за връзката между Гешев и Русия.
 

Само преди няколко дни един мъж, облечен в попско расо, се опита да нахлуе в сградата на президентската институция и анатемоса представителите на “Продължаваме Промяната” - “Демократична България” преди да върнат изпълнен втория мандат за съставяне на правителство на Румен Радев. 

 

Представящият се за председател на Гражданско сдружение Приятели на Русия и православния свят Атанас Стефанов бе кандидат-депутат на проруската партия МИР и участва активно в протестите срещу ЕС и НАТО, на които се веят руски знамена. Той бе и едно от лицата, отишли на протеста на “Възраждане”, по време на който червена боя полетя към сградата на Европейската комисия в София. 

 

Какво прави точно този човек на протеста в защита на Гешев? Въпросът е логичен, особено предвид факта, че главният прокурор провидя зад акцията срещу себе си дългата ръка на Кремъл и опит за Москва да се разправи с него заради усърдната му борба с шпионите и руското влияние у нас.

 

Стоят въпросите например за това какво направиха прокуратурата и Иван Гешев по разследванията за отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев, отровен с “Новичок”, подобно на покушението над Сергей Скрипал. Разследващи журналисти от “Белингкат” успяха да разкрият мрежата от шпиони на ГРУ като откриха съвпадение на участниците в отравянето на Скрипал и Гебрев, например. 

 

Гешев мълчи също така, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е човекът, който построи “Турски поток” и помогна на Владимир Путин и Русия да заобиколят Украйна в доставките на природен газ. 

 

Прокуратурата обаче беше доста по-мълчалива за тази връзка. Избра да започне разследване едва когато се случиха взривовете в чешките оръжейни складове през 2021 г.

Руската връзка изниква и през друг сюжет - онзи с президента Румен Радев, който нарече Крим руски, сочен е за проруски държавник от едната страна и активирането на прокуратурата по случая БарселонаГейт от другата. Обвинението днес внесе и последните преведени материали от чуждестранните служби по скандала, за да мотивира депутатите да отнемат имунитета на Бойко Борисов така, че да му бъде повдигнато обвинение. Дали Борисов има общо в схемата с пране на пари предстои да стане ясно. 

Въпросите обаче са другаде. 

 

Например нормално ли е прокуратурата няколко години да държи на трупчета конкретни дела, за да може по-късно да ги използва, за да се саморазправи с нови или стари врагове. Мнозина провидяха в решението на прокуратурата да се активира по БарселонаГейт и поръчка, зад която стои “Дондуков 2”. Именно тезата, че едноличната власт се е усладила на президента Румен Радев подкрепи твърденията, че държавният глава иска да торпилира преговорите за съставяне на правителство и затова е активирал главния прокурор. 

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 13602 |22.05.2023 Гешев пак напомни на Борисов какво го чака, ако изтъргува главата му. Проверява сигнали срещу него, Мария Габриел, хора от ВСС . 13| 8415 |21.05.2023 Бойко Рашков: Гешев трябва да излети само за думите ”политически боклук” . 8| 7445 |19.05.2023 Проф. Радулов: Габриел не знае кой кой е в българската политика. Борисов й е прошепнал в ухото за оставката на Гешев . 18| 13538 |16.05.2023 Д-р Николай Михайлов: Борисов, за да напредне в собствената си самозащита от ”Магнитски”, реши да жертва Гешев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads