Реклама / Ads
17| 6511 |13.03.2023 НАРОДЕН ГЛАС

Грозев: Има много сериозна опасност за живота ми, но не чувствам страх

.
Христо Грозев
”Трудно беше снимането в пълна тайна, защото трябваше да се борим с постоянно следене и с опити за дезинформация от страна на Русия. Имаше дори хора, шпиони, техни така наречени журналисти, които снимаха нас отдалече и се опитваха да представят снимането на филма като някаква тайна операция на ЦРУ”. Това заяви журналистът Христо Грозев по повод спечеления „Оскар” за документалния филм „Навални”.
 

''Оценявам, че има много сериозна опасност за живота ми, за безопасността ми. Но субективно чувство на страх не чувствам. По-скоро въпросът е да избягвам опасностите, за да мога да продължа да правя това, което правя, по-дълго”, поясни още той.

 

"Страхът е субективно усещане. Той трябва да се отдели от оценката на опасността. Да, оценявам, че има много сериозна опасност за живота ми, за безопасността ми. Но субективно чувство на страх не чувствам. Така че по-скоро въпросът е да избягвам опасностите, за да мога да продължа да правя това, което правя, по-дълго.

 

Това разследване не започва от нищото. От 2014 г. се занимавам с разследвания основно на руски специални операции на техните тайни служби. Всяко разследване води до нов поток на информация, на ново разбиране на това как работят тези служби. Най-известното ни разследване беше за отравянето на Андрей Скрипал. Това разследване ми даде разбиране на това къде в Русия се произвеждат отровите, които са забранени, например "новичок", кой се занимава с това, кои учени знаят за тази голяма тайна, пазена от Кремъл, че те продължават да произвеждат такива оръжия. Това ни даде възможност да светне една лампичка да следим тези учени, които се занимават с "новичок", какво са правили в дните на отравянето", сподели още Грозев пред "Нова".

"Това беше една вътрешна шега, че го правим филма за "Оскар". Вчера открих един мейл до една банка, която през 2021 г. се опитах да я убедя да даде банкова сметка за този проект. Трябваше да правим плащания на продуценти и режисьори. От там ни отговориха, че щом е филм за Путин и отравяне, не искат да имат нищо общо. Аз им отговорих, че изпускат голям шанс да бъдат банка с "Оскар". Сега ще им пратя пак този мейл", споделя журналистът.

 

"Ситуацията на Навални в момента не е приказка с красив край. Тъй като с всяко ново изказване, което той прави от затвора или по време на съдебни заседания, които той продължава да бъде съден за нови и измислени неща, той се изказва против войната и това му води нови негативи. В този момент той е единственият затворник в Русия, който е в постоянен карцер. Той не излиза от карцера, въпреки че по закон можеш да бъдеш в карцера максимум две седмици. Те просто го изваждат и веднага го вкарват в карцера. Това води до здравословни проблеми, психологически проблеми също. Това да живееш без никакъв човешки контакт повече от шест месеца е ужасно. Той не е виждал семейството си от година и половина. Това е само кратък пример за начина, по който се опитват психологически да го унищожат. Но доколкото имаме обратна връзка от него, той се отнася към всичко с известна доза ирония, пише хумористични туитове и инстаграм постове. Миналата седмица успя да изрази своята позиция за една следвоенна Русия в 15 тезиса, които показват какво би могло да бъде една Русия без Путин", разказа българинът.

 

"Открих този ефект на разследвания, когато няколко затворени прокурорски разследвания в много страни в Европа бяха отворени наново след наши разследвания и ние успяхме да ги доведем до съдебно дело и резултат. Например делата за взривовете в Чехия, България, всъщност дори разследването на сваления боинг на Източна Украйна беше със значително участие на наши разследвания и това показва резултата. В момента работим поне по 25 разследвания. В близкия месец ще публикуваме 3-4 от тях. Работим по два документални и един игрален филм, който е на базата на поредица наши разследвания за тези нелегални дълбоко законспирирани шпиони, които живеят от години наред под чужда самоличност в цивилизования свят и чакат удобен момент да свършат нещо мръсно", завърши Христо Грозев.

 

"Ние дължим толкова много на Христо Грозев - нашият българин. Христо, ти рискува всичко, за да разкажеш тази история", заяви режисьорът на филма Даниел Роър. 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5565 |21.02.2023 Христо Грозев: Eдинственият вариант Русия да спре войната е вътрешен преврат срещу Путин . 22| 7245 |26.12.2022 Христо Грозев: Спорят кой е най-добрият начин да ме убият - дали с чук или с отровен чадър . 9| 22766 |29.11.2022 Стефан Гамизов: Русофилският преврат в България, предвождан от Радев, ще коства много на Бай Ганьо . 1| 11432 |08.11.2022 Теодор Ушев не иска да повярва, че в България има толкова много хора, които подкрепят един човекомразещ режим

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads