Реклама / Ads
4| 5550 |07.04.2014 НАРОДЕН ГЛАС

За хиляди деца пак няма място в детските градини

.
За поредна година хиляди деца ще останат извън детските градини в София. Недостиг ще има и в Пловдив и други по-големи градове, съобщи Нова ТВ.
 

Битката за място в детските градини в столицата е на финалната права. Остават само два дни, в които родителите ще могат да регистрират децата си в електронната система на общината.Напливът е огромен.На 10 май излиза първото класиране и около 5000 момичета и момчета ще останат извън списъците.

Вече две години Светла не успява да се класира за детска градина. През деня за нея се грижи баща й, който наскоро остава без работа."Неудобството е, че един от нас трябва да остане без работа, аз друг вариант не виждам. Баща ѝ сега си търси работа на смени, за да може да я гледа", казва майката на малкото момиченце Албена Райчева.

Родителите се надяват тази година да имат късмет. Момиченцето ще се конкурира с още 20 000 деца, а свободните места са малко над 9000."Със сигурност ще има деца , които ще останат извън системата, ние изпращаме контролни имейли, върнали са ни около 15 хиляди родители", заяви зам.-кметът на София д-р Тодор Чобанов. А това означава, че около 5 хиляди деца няма да успеят да се преборят за място.

Във Варна, където доскоро имаше проблем, напливът тази година е по-малък."Към момента имаме подадени 1831 заявления. Миналата година по това време  вече е бил минат лимита обявен за прием на деца в детските градини", казва зам.кметът по образование-Община Варна д-р Лилия Маринова.

Дъщеричката на Сиана остава извън приема в детска ясла през миналата година. Сега отново е подала документи за детска градина."За да не загубя моята работа, се принудихме със съпруга ми директно едната заплата да я жертваме за нашето дете да има кой да се грижи за него.Разходите наистина са големи. Смятам, че детето ми е напълно равноправно като всички останали деца в нашата държава", споделя тя.

В Пловдив дефицитът на места в забавачките, е най-малък.На есен 2800 деца от Пловдив ще влязат в първа група на детската градина. Сега се очаква извън детските градини в града да останат около 150 момичета и момчета.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5773 |09.04.2014 "България си ти!": Г-н Дангов, няма да ни откажете да раздаваме храни на нуждаещи . 1| 5501 |20.03.2014 Шефът на Фонда за лечение на деца подаде оставка . 109| 12082 |02.03.2014 Прорицателят Селенте: Руснаците няма да се оттеглят и сантиметър, Русия не е Ирак . 0| 5967 |02.03.2014 Гласовете на „България си ти!“ празнуваха на Първи март с децата от многодетните български семейства

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads