Реклама / Ads
3| 6003 |29.05.2023 НАРОДЕН ГЛАС

#HUBAVOE, но шахтата пречи

.
Всичко щеше да е #HUBAVO и #GOTOVO, ако една шахта в центъра на София не беше хвърлила поредното черно петно върху биографията на Столичната община и нейното иначе вещо ръководство. Мястото - ул. “Московска”, където под краката на минувачите в центъра блести новото доказателство за некомпетентността на градската управа.
 

Скандалът вече набра скорост в социалните мрежи. Снимката е разпространена от “Медиапул”, а на нея се вижда как изпълнителят на пресния ремонт на ул. “Московска”, на която се намира и сградата на Столичната община, е отказал да търси решение на повсеместната некадърност по високите етажи на местната администрация и просто си е оставил ръцете. 

 

По-конкретно - ивицата тротоарна настилка, предназначена за незрящи, минава върху очевидно “появила се от нищото шахта”, вместо да я заобиколи. Резултатът - поредният безумно изглеждащ тротоар в столицата, построен вероятно с европейски пари. 

 

“Шахтите и този тип инфраструктура не са на Столичната община, а на дружествата за ток или телекомуникационни услуги. От тук идват няколко проблема. На първо място при планирането на ремонт на тротоар общината няма право да пипа този тип инфраструктура. Ако трябва да има промяна, дружествата са тези, които трябва да я направят. Невинаги обаче се случва така. Дружеството понякога не изпълнява това свое задължение и общината не може да го накара. От тук нататък местната управа може или да остави шахтата така, както е, или да извърши нарушение, което трябва да бъде заплатено. Това не е първият такъв казус. Няма и да е последният. Проблемът е, че няма изработен протокол за това как се процедира в такива случаи”, заяви пред ФрогНюз общинският съветник от “Демократична България” Иво Божков. 

 

Големият проблем се оказва в планирането на подобен тип ремонти и в контрола им. 

 

“Вероятно този ремонт е приет, защото има и други такива, приети с нередности. Оправданието е, че изпълнителят е в правото си да откаже да прави промени, защото не са били заложени първоначално всички елементи в плановете, за да се знае как ще изглежда накрая. Никой не предвижда тези неща. Когато правиха ремонта на бул. “Дондуков”, бяха започнали да слагат ограничителите за велоалеята пред джобовете за кофите за боклук. Никой не бе съобразил, че няма да могат да се изкарват от сметоизвозващите фирми. Зле подготвени са ремонтите в София. За да има един добър ремонт, трябва предварително да е свършена работата, да си проверил на място, да си предвидил всички потенциални проблеми”, споделя още Иво Божков. 

 

Плановете за ремонта на ул. “Московска” са под контрола на Столичната община. Това означава, че за да се направи ремонт, той може да влезе като част от по-голяма обществена поръчка с европейско финансиране, която се подготвя от Столичната община, печели се от съответното дружество и то я изпълнява. Конкретният проблем е в планирането и контрола, категоричен беше Иво Божков. Казано иначе - Столичната община.

 

"Има управленски проблем. Изпълнението зависи от управлението на процеса - когато видиш, че има проблеми в управлението на тези процеси - сядаш и ги решаваш. Всеки ремонт трябва да съответства на правила, да съответстват на процедура за непредвидени обстоятелства. Протокол за действие ще улесни включително изпълнителя и ще изясни отговорностите", обясни Иво Божков.

 

Редакцията ни направи няколко опита да се свърже с пресцентъра на Столичната община, но без успех. Ще продължим да търсим контакт с местната управа, за да разберем кой носи отговорност за случилото се. 

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 7248 |27.09.2022 #HUBAVOE, но не е готово: И на жълтите павета ще има ремонт на ремонта . 6| 15366 |14.06.2021 Когато пречиш на мутри да разорават и бетонират дюни . 7| 12134 |12.08.2020 Бенатова: Сачева каза: „Говорете си, не ми пречите”, на всички, които не харесват ГЕРБ . 10| 11454 |22.07.2020 Анна Заркова: Успокойте се, де. Захариева ви го каза - протестирайте си, не пречите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads