Реклама / Ads
4| 6742 |23.11.2018 НАРОДЕН ГЛАС

Илиян Василев: Еуфорията около „Турски поток 2“ е прибързана

.
Илиян Василев
Еуфорията около варианта втората тръба на газопровода ”Турски поток” да премине през България е прибързана и политически инспирирана. Такава позиция изрази експертът Илиян Василев, бивш посланик на България в Русия.
 

Засега няма официално решение на компанията "Газпром" за трасето, информацията за включването на България в маршрута дойде от статия на руския в. "Комерсант".

Според данните, публикувани от вестника, руската страна планира през България да премине целият планиран обем от газа за Европа, което означава да се използва пълният капацитет на газопреносната ни мрежа от Люлебургаз до Провадия. Това означава трасето да бъде блокирано за други доставчици, което влиза в явно противоречие с европейските изисквания за диверсификация на източниците и прави проекта неизпълним.

 

Наред с това, към момента на практика няма втора тръба. Засега "Турски поток" представлява единствено тръбопровода по дъното на Черно море, а за "Турски поток 2" липсва тръба дори в морския участък.

 

По думите на експерта, реализацията на проекта би била предателство срещу интересите на страната заради абсурдната арбитражна клауза в договора за транзит с "Газекспорт", посочваща като място за решаване на спорове арбитражния съд на Московската търговско-промишлена палата.

 

Това лишава България от възможност да получи правосъдие при спор с руската страна.

 

"Това е де факто отказ от търсене на права, което на практика ни лишава от възможността за активиране на клаузата "плати или пренеси" (ship or pay) - в случая на прекратяване на договора, за което имаме нотификация от "Газекспорт". А това са милиард и двеста милиона долара! Дори бившите съветски републики отдавна престанаха да ползват Москва като място за решаване на спорове с руски компании. Питам - кой ще поеме отговорност?" - коментира Илиян Василев.

 

Договорът, оставящ интересите на България под юрисдикцията на руски съд, е подписан през 2006 г. от Румен Овчаров. Оттогава никое от отговорните лица в държавата не е направило опит да предоговори клаузата.

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 16643 |21.11.2018 Илиан Василев: Представете си Горанов и Домусчиев с пранги в съда . 10| 7972 |11.11.2018 Илиан Василев: На народа му писна от лобизм . 17| 14747 |28.10.2018 Илиян Василев: В казуса ”Баневи” виждаме поредния КТБ модел . 7| 13918 |26.10.2018 Илиан Василев: Мутри на власт, стягат примката бавно и полека

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads