Реклама / Ads
0| 15997 |26.08.2022 НАРОДЕН ГЛАС

Илиян Василев: Христов нито разбира от газ, нито от дипломация. Може да направи беля с огромни мащаби

.
Забелязвате ли, че опорките на недоразумението служебен енергиен министър и енергийното гуру на ГЕРБ съвпадат едно към едно? Най-вероятно Борисов е обяснил на Радев каква е хранилката на Газпром и са се разбрали заедно да сучат.
 

Ако си спомняте, преди да направи своите десетки милиони /деца, близки/ Георги Първанов се повхвали, че не е останал "валат" от властта. А на Радев му остават броени години и както изглежда няма особен шанс да продължи като партиен лидер. ПП, Янев, Трифонов - направо задраскаха бъдещето му като политик след мандат.


За това и той смени плочата и започна да захлебва. Един път президент се става, а колко години напред има да живее. С една пенсия няма как, нищо ще е президентска с бонуси. 


И този път, за разлика от служебните правителства от миналата година, сегашното служебно го управлява ръчно, като се намесва навсякъде. Министърът на енергетиката е на пряк контрол. За това казах, че станахме като в САЩ - президентът решава всичко.

Радев няма да се намеси за да намери слот в Гърция, но през ден съгласува с Митрофанова сделката с Газпром.  


Значи, когато руският газ се внася той участва в газовия микс на България. Тоест не е само той, има и друг газ. Когато обаче го получаваме от Гърция и Румъния, той е само чист руски газ, е не част от техния микс. Клети, клети човечета.


За мен най-голямата опасност е липсата на професионализъм в Христов и то в изключително труден момент в отношенията с "Газпром". Нито разбира от газ, нито от дипломация. 


Както Делян Добрев прекрати договора/анекса с "Росатом" три дни преди да изтече, и така потънахме в арбитражния съд и загубихме делото, така и Христов поради неумение или преднамереност може да сътвори беля с огромни мащаби. 


Оставете, че аритметиката не му е силната страна при смятането на "евтиния" руски газ - тези 50 процента по-скъп. Там играта, негова и на Добрев, е елементарна. При възходяща траектория на цените - примерно през месец август, тъй като цената на руския газ за август като формула се изчислява среднопретеглената цена за миналия месец /юли/, а тогава цената беше много по-евтина/ и така руския газ става евтин, защото и газовата му компонента и петролната са към много по-ниска база.


Проблемът е, че текущият август е пиков като цени и цената на септември ще пробие покрива и руския газ ще стане ценово токсичен. Ще видите на 1 септември или когато КЕВР определи цената. 

Ако цената през септември започне да пада, ние ще си плащаме по-скъпите тарифи през август, и трябва да чакаме октомври.. 

През септември руският газ ще се раздават във флакон с буква Z като скъп подарък за рожден ден, сватба и прочие поводи за отбелязване и като израз на внимание.


А американския ВПГ - отказаните карга - ще продължи да бъде стабилно нисък. -между 145-175 долара за МВТч. докарано до България.


Забелязвате ли, че докато борави с цифри по цялата верига на стойностт, избягва да казва колко по-скъпи са били слотове, и то така, че направят ВПГ неконкурентно способно.


Моля журналистите да го питат колко пъти е разговарял с гръцкия енергиен министър и как му е името. 


Как така Петков и Николов в разговори с гръцките си колеги винаги успяха да договорят слотове - освен слотове на МЕТ, са ползвани и такива на гръцки компании. При това месец за месец, което е най-трудно, а сега през август не може да договори за ноември, декември, и така до април. 


За това бързат през август да ползват юлския ценови аргумент, защото следваща седмица ще трябва да бягат през глава. Ценовият аргумент за руския газ ще мине на заден план и ще наблегнат на страха от загуба в арбитражен съд.


Илиян Василев, Facebook




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 12065 |25.08.2022 Илиян Василев: Криза няма. Има пазар . 0| 45849 |20.08.2022 Илиян Василев: Служебните на Радев стъпиха много накриво. Свършва приказката на умния генерал от ВВС . 0| 59396 |07.08.2022 Илиян Василев за служебния кабинет: Тези ”идиоти” спрели процедурата по членството ни в ОИСР . 0| 25323 |18.07.2022 Илиян Василев: ИТН да си знаят, че минават в небитието

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads