Реклама / Ads
8| 7502 |21.12.2023 НАРОДЕН ГЛАС

Интелектуалци: Защитата на комунистическите монументи е хибридна война срещу сигурността на България

.
Източник: БГНЕС
Лидери на парламентарни групи и отделни депутати пропагандират тоталитарния комунистически режим и неговите монументи, с което извършват противоконституционни действия. Това е част от хибридната война за ревизия на цивилизационния избор на България. Замисълът е тя да бъде откъсната от ЕС и НАТО, които гарантират нейната сигурност.
 

Това се казва в отворено писмо на група интелектуалци, което е адресирано до председателя на Народното събрание Росен Желязков, министър-председателя акад. Николай Денков, изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов и народните представители в 49 НС.

 

ФрогНюз публикува пълния текст на отвореното писмо:


„Ние, български граждани с демократични убеждения сме силно обезпокоени от масираната кампания за реабилитация на престъпния комунистически режим и от тенденцията към рекомунизация на страната ни през последните години.
В грубо нарушение на ал. 1 на чл. 108 от Наказателния кодекс, в който е записано, че: „Който проповядва фашистка или друга антидемократична идеология, или насилствено изменяне на установения от Конституцията на Република България обществен и държавен строй, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба до пет хиляди лева.“, по недвусмислен начин се проповядва обявеният през 2000 г. със закон за престъпен комунистически режим.
Една от най-очевидните форми на проповядване на недемократичната комунистическа идеология е защитата и рекламирането на пропагандните монументи, издигнати във възхвала на тоталитарния комунистически режим. Силно сме обезпокоени и от факта, че такива противозаконни и антиконституционни действия се извършват от народни представители и лидери на парламентарни партии. Това представлява директна заплаха за конституционно установения демократичен ред в Република България.


Настоящата кампания е част от хибридната война за ревизия на цивилизационния избор на Република България. Замисълът страната ни да бъде откъсната от ЕС и НАТО, от общността, която гарантира нашата сигурност, свобода и просперитет, представлява национално предателство. Всеки, който работи за запазване на зависимостта на страната ни от Кремъл и за връщането ѝ в Евразийската зона на режими, управляващи с насилие и корупция, извършва тежко престъпление срещу нашия народ. Очевидно е, че зад тези незаконни деяния стои днешната олигархия, в която са се трансформирали корумпираният политически елит на комунистическия режим и репресивният му апарат.
Освен в обнародвания на 5 май 2000г. Закон за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен има още няколко документа на европейските институции и на Народното събрание на Република България, в които недвусмислено се приема, че комунистическите режими са тоталитарни и престъпни:


- Резолюция 1481/2006 г., приета от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа;


- документ 11112/2006 г. на Комитета на министрите на Съвета на Европа за осъждане престъпленията на тоталитарните комунистически режими;


- Резолюция на Европейския парламент „Европейската съвест и тоталитаризмът” от 2 април 2009 г.;


- Решение на Народното събрание от 18 септември 2008 г. за подкрепа на Пражката декларация „Европейската съвест и комунизмът“. Сред препоръките на Пражката декларация е и предложението 23 август да бъде обявен за ден на почит към жертвите на нацистките и комунистическите режими;


- Решение на Народното събрание от 19 ноември 2009 г., с което 23 август е определен за Ден на памет за престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и други тоталитарни режими и за почитане на жертвите им.


Уважаеми госпожи и господа,


Всеки един от вас има морален, конституционен и политически дълг да бъде лидер в борбата срещу опитите за реабилитиране или налагане на недемократични методи на управление и срещу хибридната война срещу България. Вашата пасивност е равносилна на престъпно съучастие. Не е случайно, че в Резолюцията на Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа от 3 юли 2009 г. „Ново обединение на разделена Европа“ се казва:


„14. Изисква от правителствата и парламентите на държавите-участнички да гарантират, че всякаква структура на управление или модел на поведение, които възпрепятстват пълната демократизация, или продължават съществуването на тоталитарното управление, или го представят в привлекателен вид, или се стремят към връщането му, или продължават влиянието му в бъдеще, ще бъдат напълно разградени“.
Призоваваме ви, съобразно конституционните си правомощия и задължения, да предприемете категорични действия в защита на конституционно установения ред, законите на Република България, демокрацията и българските национални интереси.


21 декември 2023 г.


София


доц. д-р Борис Стоянов – историк, СУ
Васко Кръпката – музикант
кап. I ранг Васил Данов
проф. дтн Вили Лилков – преподавател
Владимир Кисьов - председател на СОС 2003-2007, главен преговарящ за присъединяването на България в ЕС
Георги Боздуганов - публицист
Горан Благоев - историк и публицист
Евгений Михайлов – режисьор
проф. д-р Евелина Келбечева, историк
Ивайло Йонков – съветник в Столичен общински съвет
Иван Бутовски - журналист
Иван Сотиров, народен представител в 37 НС и 40 НС
доц. д-р Красен Станчев - икономист и философ
д-р Любомир Канов – психиатър
Марио Топчийски - адвокат
проф. д-р Милена Стефанова - преподавател СУ
проф. д.н. Милко Палангурски - историк, ВТУ
доц. д-р Момчил Баджаков – политолог
Николай Василев - политолог
Николай Ненчев - бивш министър на отбраната
доц. д-р Огнян Минчев - политолог
д-р Петър Москов – бивш министър на здравеопазването и народен представител в 43 НС
проф. д-р Пламен Павлов – историк, ВТУ
Росен Елезов, режисьор
Станислав Станев - адвокат
доц. д-р Светослав Живков – историк
Спас Димитров - народен представител в 36 НС и 37 НС
д-р Стефан Иванов – историк
Стойко Стоянов - журналист, главен редактор на сайта „Фактор“
Стоян Радев, режисьор
Христо Кирчев - кмет на Варна (1991-1999) и народен представител в 39-о и 40-о НС
Христо Христов - журналист, писател, изследовател на комунистическото минало“, се казва отвореното писмо.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7865 |21.12.2023 Колко зависим е независимият сектор? . 11| 6183 |20.12.2023 Американски пилоти за тарана на Списаревски: Ударът му бе като мълния, истински ад за бомбардировачите ни . 10| 6223 |18.12.2023 Доц. Петър Чолаков: Цената на това правителство - да се разсеят мрачните облаци над главата на Борисов и Горанов . 22| 10400 |16.12.2023 Марта Георгиева: МОЧА няма недвижима културна ценност, това е едно пропагандно съоръжение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads