Реклама / Ads
11| 6052 |19.02.2023 НАРОДЕН ГЛАС

Истерия, патетика или излишна драма? Какво означава ”скъсаният чоропогащник” и защо синдикатите се възмутиха

.
Истерия, патетика или излишна драма? Какво точно означава ”скъсаният чоропогащник” и защо синдикатите толкова много се възмутиха на словосъчетанието „чорапогащник с дупки?“ Наистина ли е невъзможно да се направи разлика между истина, която цели да защити учителското съсловие и обида? Кой има интерес да настройва учителите срещу определени политици. Учителите са едни от най-интелигентните и съвестните слоеве на нашето общество. Много добре си спомнят за обидното и пренебрежително отношение към тях, обобщено чрез израза ”Дай да разваляме седянката” по време на стачките през 2008г.
 

Много ясно си личи, когато в обществото дадено изказване се използва за постигането на определена цел. Тогава то бива изопачавано, преувеличавано и е ясно, че с подобно действие се изпълнява дадена поръчка. Синдикатите си направиха ПР на гърба на Асен Василев. Даже отчетоха дейност, защото иначе през останалото време, в което трябва да защитават учителите и техния интерес, може да се каже, че никакви ги няма. Какво направиха синдикатите, за да поискат увеличение на учителските заплати на фона на високата инфлация, повишаващите се цени на храни, стоки и горива? Заплатите на учителите се вдигнаха чувствително по времето на Кабинета "Петков", когато министър на образованието беше акад. Николай Денков.

 

Едва ли има някой интелигентен, разумен и адекватен учител, който да е изтълкувал превратно думите на Асен Василев за „чорапогащника с дупки“ като обида. Ако има такива преподаватели, то те са тежко подведени от някого, когото изпълнява определени цели, които са му зададени. Асен Василев дори се извини, защото многократно е показал уважение към българските учители. Той е от политиците, които имат доблест. За съжаление не това може да се каже за масата депутати. Спомняте си преди време през 2008г., когато Пламен Орешарски с най-спокойния глас каза по адрес на учителите в цяла България: "Дай да разваляме седянката." Тогава той не се извини. Но това не му попречи после да обикаля училища в страната и да провежда срещи, за да мотивира да се гласува за БСП на изборите през 2009г. Както се казва: "Пито-платено". Проблемът е, че питото не е платено.

 

Сегашната ситуация, в която синдикатите "скочиха" да бранят „чорапогащника с дупки“ е трагикомична. Тя прилича на израза: "Какво подскачаш като ощипана мома?!" Само, че нито някой е "ощипан", нито е "мома". Цинично е, че учителите отново се "употребяват" по такъв евтин начин в нашето общество, само защото някоя политическа сила ще извлече дивидент от това и ще има малко по-висок резултат на предстоящите избори на 2-ри април. Определено играта загрубява, щом се прибягва до въвличане на учителите.

 

Ако наистина има представители сред учителите, които са повярвали, че това е обида, означава, че освен неадекватна, реакцията им е свързана с функционална неграмотност, защото не може да се извлече информация от контекста. После се чудим защо има ученици, които също са с функционална неграмотност. В случая на „чорапогащника с дупки“ Асен Василев използва метафора, защото години наред учителите са оставени със срамно ниски заплати и са на прага на мизерията. За повечето трезво мислещи граждани е очебийно как пенсионирани учители продължават да работят, защото пенсиите им са срамно ниски и не могат да преживяват с тях. И това не е по вина на учителите, а на неработещата държава, в която синдикатите им са свързани с политически фигури, които са зависими от тези, които демонстрират вид феодална власт.

 

Жалко е, че изразът на Асен Василев бе брутално изманипулиран и остана неразбран, защото точно той беше в защита на българските учители, правото им на труд и достойно заплащане.

 

Преди 15 години министър на финансите е Пламен Орешарски, а министър на образованието е Даниел Вълчев. Стачката на учителите беше за вдигане на техните заплати и правото им на достоен труд. Тогава управляваха т-нар. "Тройна коалиция" от БСП, НДСВ, ДПС в периода 2005-2009г. Фразата, която издава отегчение и незаинтересованост към учителите и решаването на техните проблеми, е на Пламен Орешарски: "Дай да разваляме седянката!"

 

Четири години по-късно - през 2013г. Орешарски е "изтупан от нафталина" и е министър-председател в правителството на БСП. Каква ирония - демонстриращият обида към българските учители беше награден с един от най-високите постове в държавата. Такова е отношението към тези, които обиждат и се държат безочливо - повишават ги. Това е тъжната истина. Самият Орешарски е преподавател в УНСС, но явно като мислене е много далеч от това на преподавател, защото иначе не би си позволил да обиди учителите по този начин.

 

 

Ирина Тодорова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4415 |18.02.2023 Демерджиев: МВР проверява авансово имена, които може да попаднат в нов ”Магнитски” . 17| 6915 |17.02.2023 Военният експерт Илия Налбантов: Изявленията на президента Радев генерират политически риск . 8| 7644 |16.02.2023 Даниел Смилов: Защитната тактика на ГЕРБ за Горанов и ”Магнитски” е глуповата, единственият достоен ход е оттегляне на Борисов . 24| 8595 |16.02.2023 Ивайло Дичев: България, погледната отвън. И петното, което виждат всички

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads