Реклама / Ads
3| 2366 |07.09.2024 НАРОДЕН ГЛАС

Исторически успех: Цанко Цанков успя да преплува 100 км по Дунав

.
Световният шампион Цанко Цанков преплува 100 км във водите на Дунав. Той се гмурна в реката малко след 03.00 ч. край Видин. Финалът беше на кораба „Радецки” край Козлодуй.
 

"Цанко успя! 108 км и 250 м в река Дунав! 18 часа ,12 минути и 32 секунди! Без да спира! Герой! Уникален! Вече е на козлодуйския бряг в добро здраве", написа Николай Илиев във Facebook.

 

"Беше изключително трудно от самото начало заради падналото ниво на река Дунав. Имаше много километри отгоре, които не трябваше да се правят. С много усилия, с изключителна воля, невероятен хъс в последните метри, той премина през няколко тежки физиологични кризи със силни болки в раменете, в коленете, в краката – Цонко стисна зъби до последния метър и успя да финишира. Чувството е неописуемо! Благодаря на хората от Козлодуй, които са се събрали тук, за да ни посрещнат, включително и детски фолклорен ансамбъл. Умората е жестока, но пък радостта от успеха си заслужава и това го направихме за България", каза Илиев в последствие.

 

По думите му никога досега не е регистрирано постижение от 100 километра в река Дунав – нито на български, нито на чуждестранен плувец. "Това е един исторически успех навръх деня на Съединението. България може да се гордее с Цанко Цанков", каза още той.


"Световната федерация през цялото време ни следеше онлайн, на всеки час подавахме сигнал, трафик кула Русе ни следеше през цялото време", поясни Илиев. По думите на треньора през следващите няколко дни предстои да бъде издаден сертификат, с който да се удостовери, че постижението е по всички правила на световната федерация, и добави: "Щом завърши плуването, те ни казаха – честито, това е голям успех за вас, радвайте се, българи!"

"Това е рекорд, но и историческо постижение – никой преди Цанко не е плувал подобна дистанция от 108 километра и 250 метра по река Дунав", заяви гордо Илиев.

"Изключително щастлив съм за това, че успях да завърша успешно този плувен маратон от 100 километра между Видин и Козлодуй по правилата на световната федерация по плуване в открити води, и съм горд, че успяхме да го направим именно на един от най-хубавите български празници. Смятам, че спортът е едно от малкото неща, които ни обединяват като българи в днешно време", сподели плувецът.

Той посвети успеха си на семейството, най-близките и всички сънародници, защото "днес е празник за всички българи".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3581 |05.09.2024 Мартин Димитров: Еврото плаши "Възраждане". Еврото е силна европейска политика . 7| 19927 |04.09.2024 Николай Слатински: Западът не предава само Украйна. Западът предава себе си . 1| 4029 |03.09.2024 Иван Ланджев за Диона: Не е това, което си мислите: Прахчето не е прахче, а певицата не може да пее . 5| 4265 |01.09.2024 Журналисти: Върви се към участие на две ДПС-та на изборите, имаше милионерски протест

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads